Milica Cvetković Trajković iz Vranja koja je imala transplantaciju bubrega, verovala je i borila se za potomstvo, i u tome uspela. Ona je nedavno na svet donela ćerkicu, a prva je u istoriji Kliničkog centra u Nišu koja se porodila nakon presađivanja bubrega.

Milici je otac pre sedam godina donirao bubreg, a pre samo dva dana rodila je svoje dete.

"Dobro sam, srećna sam. Izborila sam se da dobijem dete. Najbitnija stvar je da je beba dobro, zdrava, kao i da sam ja dobro. Nije bilo jednostavno, ali imala sam podršku porodice i lekara. Verovala sam da mogu i slušala lekare", rekla je Milica Cvetković Trajković.

Vođenje trudnoće i sam porođaj bili su izazov za niške ginekologe ali je sve proteklo kako treba.

"Porođaj smo završili carskim rezom, planski, po protokolu. Ekipa je bila unapred pripremljena. Sačinjavali su je ljudi i sa nefrologije, kao i ansteziološka služba, transfuziologija i tim za transplantaciju. Svi smo bili u komunikaciji", rekao je prof. dr Milan Stefanović, načelnik Odeljenja perinatologije UKC Niš.

Milica Cvetković Trajković
RTS/Screenshot Milica Cvetković Trajković je rodila bebu posle presađivanja bubrega

Kako su objasnili lekari, pacijenti sa transplantiranim organima imaju veliku šansu da se ostvare kao roditelji, ali je to kod onih sa akutnim bubrežnim bolestimagotovo pa nemoguće.

"Nakon uspešno izvedene transplantacije kod ove pacijentkinje, ona se vratila društvu, porodici, radnoj sredini. Dolazak na svet zdrave devojčice je vrhunski cilj, koji i opravdava metodu transplantacije, kao najboljeg načina lečenja pacijenata koji imaju probleme sa bubrezima", izjavila je doc. dr Branka Mitić, rukovodilac Klinike za nefrologiju UKC Niš.

(Yumama/RTS)