Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DR MAČKIĆ NAM JE OBJASNIO SVE ŠTO VAS ZANIMA O ISPADANJU MATERICE: Ovi simptomi su znak da je pregled obavezan

Autor Sandra Krstanović

Doktor Mirko Mačkić ističe da je jedini put do potpunog izlečenja pregled iskusnog ginekologa.

 Mirko Mačkić, doktor Izvor: Uroš Arsić/Mondo

Disfunkcija karličnog dna je čest problem koji se javlja kod više od 50% žena nakon četrdesete godine. Spad genitalnih organa, materice i vagine, svrstava se u poremećaje statike genitalnih organa, kojim se manifestuju poremećaji funkcije karličnog dna, zajedno sa poremećajem mokrenja, ćišćenja i seksualne funkcije žene.

Pitali smo Primarijusa doktora Mirka Mačkića, specijalistu ginekologije sa akušerstvom, iz GAK 'Narodni front' koji su to simptomi i šta je uzrok ovog oboljenja kod žena.

Možda će vas zanimati

"Razlikujemo više stepena, tkz. gradusa od čega i zavise simtomi na koje se pacijentkinje žale. Najčešći simtomi su osećaj pritiska, vučenja i/ili osećaj da nešto ispada iz vagine, kao i nemogućnost mokrenja ili nevoljnog oticanja urina", reka je dr Mačkić i dodao da su posledice slabost mišića i endopelvične fascije koji su odgovorni za statiku urogenitalnih organa. U slučajevima velikih prolapsa urogenitalnih organa, žene mogu osećati značajno otežano obavljanje redovnih životnih aktivnosti.

Prema njegovim rečima najčešći uzroci slabosti su veći broj porođaja, teški porođaji, starost pacijenkinja, oštećenje živaca, kao i same degenerativne promene na živcima i teški fizički poslovi.

 Bolnica, doktor Mirko Mačkić, abortus
Doktor Mirko Mačkić o ispadanju materice
Izvor: Shutterstock, Uroš Arsić/Mondo

Dijagnoza i lečenje 

Dr Mačkić ističe da se ova vrsta oboljenja isključivo dijagnostikuje ginekološkim pregledom.

"Lećenje je konzervativno i hiruško. Konzervativni tretman - Kegelove vežbe i plasiranje posebnih prstenova-pesara rezervisani su za manje defekte i kod pacijentkinja koje su u velikom riziku za operaciju. Hiruško lečenje čine vaginalna histerektomija sa rekonstrukcijom defektnog karličnog dna rezervisan je kod većih defekata. Koji će tretman da se primeni je individualan i zavisi od više faktora. Zbog svega toga neophodan je pregled iskusnog ginekologa koji će da proceni koji je najbolji način lečenja za svaku pacijentkinju, jer je to jedini put do potpunog izlečenja.", objasnio je dr Mačkić za Yumamu.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica