Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U NJOJ SE DOBROTA VIDI NA PRVI POGLED: Staro žensko ime je ponovo u modi, roditelji ga obožavaju a značenje je prelepo

Autor Radmila Ilić

Ovo žensko ime ponovo je popularno, a značenje je ono zbog čega se roditelji odlučuju da ga daju svojim ćerkama.

 Devojčica sa plavim očima, plave oči Izvor: Shutterstock

Ovo žensko ime danas je sve popularnije među imenima koje roditelji biraju za svoje novorođene devojčice. Jedno vreme je bilo sasvim zapostavljeno, ali njegovo prelepo značenje uspelo je da mu vrati staru slavu. U pitanju je ime Anika.

Možda će vas zanimati

Značenje imena Anika

Prema pretpostavljenom poreklu imena iz grčkog jezika, ime Anika označava onu osobu koja je "neustrašiva"; "nepobediva"; "borbena i hrabra"; "onu koja je neukrotiva i koja se uvek izbori za ono u šta veruje".

Dakle, Anika je "pobednica", "ona koja će da zarobi olako svačije srce"; "ona u kojoj se dobrota vidi na prvi pogled", sve već ako se posmatra dalje, prema imenu boginje pobede Nike, a od čijeg se imena smatra da je ovo žensko ime i izvedeno na kraju krajeva.

Prema nekim drugim tumačenjima, ime Anika može da ima značenje – "ona koja je zahvalna"; "ona koja je lepog lica"; "ona koja očarava", "ona koja je lepa i spolja i iznutra".

 Devojčica, kruna
Devojčica sa krunom
Izvor: Shutterstock

Poreklo imena Anika

Postoje dve hipoteze o poreklu imena Anika, a jedna je već pomenuta iz grčkog jezika, od reči "aniketos" u prevodu "pobeda; neustrašivost; neukrotivost; borbenost; hrabrost", mada se pak po nekim navodime pominje da je ime Anika i izvedeno od grčkog ličnog imena Aniketos.

Prema pretpostavci o poreklu imena Anika iz staro-hebrejskog jezika, ime je zapravo složenica od imena Ana i reči "nika" (boginja pobede se zvala Nika), te se u međuvremenu slovo "a" dalje i izgubilo i ostalo je ime Anika.

Generalno je poznato i da sama reč "nika" označava pobedu; onoga ko uvek pobeđuje; pobednicu ili pobednika, te je i samo značenje imena slično u pogledu sa prvom navedenom hipotezom.

Postoji i jedna nedovoljno baš potvrđena pretpostavka da je ime Anika poreklom iz skandinavske (Aneeka) ili iz germanske grupe jezika, od imena Ana, te da je zapravo Anika hipokoristika datog imena.

Nadimci od imena Anika

Najpoznatiji nadimci od imena Anika su – Ani; Nika; Anki ili Ana.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Живан

Шта је то кум? Ко може да помогне хвала.

Najnovije

Vesti

Porodica