Ovo žensko ime danas je sve popularnije među imenima koje roditelji biraju za svoje novorođene devojčice. Jedno vreme je bilo sasvim zapostavljeno, ali njegovo prelepo značenje uspelo je da mu vrati staru slavu. U pitanju je ime Anika.

Značenje imena Anika

Prema pretpostavljenom poreklu imena iz grčkog jezika, ime Anika označava onu osobu koja je "neustrašiva"; "nepobediva"; "borbena i hrabra"; "onu koja je neukrotiva i koja se uvek izbori za ono u šta veruje".

Dakle, Anika je "pobednica", "ona koja će da zarobi olako svačije srce"; "ona u kojoj se dobrota vidi na prvi pogled", sve već ako se posmatra dalje, prema imenu boginje pobede Nike, a od čijeg se imena smatra da je ovo žensko ime i izvedeno na kraju krajeva.

Prema nekim drugim tumačenjima, ime Anika može da ima značenje – "ona koja je zahvalna"; "ona koja je lepog lica"; "ona koja očarava", "ona koja je lepa i spolja i iznutra".

Devojčica, kruna
Shutterstock Devojčica sa krunom

Poreklo imena Anika

Postoje dve hipoteze o poreklu imena Anika, a jedna je već pomenuta iz grčkog jezika, od reči "aniketos" u prevodu "pobeda; neustrašivost; neukrotivost; borbenost; hrabrost", mada se pak po nekim navodime pominje da je ime Anika i izvedeno od grčkog ličnog imena Aniketos.

Prema pretpostavci o poreklu imena Anika iz staro-hebrejskog jezika, ime je zapravo složenica od imena Ana i reči "nika" (boginja pobede se zvala Nika), te se u međuvremenu slovo "a" dalje i izgubilo i ostalo je ime Anika.

Generalno je poznato i da sama reč "nika" označava pobedu; onoga ko uvek pobeđuje; pobednicu ili pobednika, te je i samo značenje imena slično u pogledu sa prvom navedenom hipotezom.

Postoji i jedna nedovoljno baš potvrđena pretpostavka da je ime Anika poreklom iz skandinavske (Aneeka) ili iz germanske grupe jezika, od imena Ana, te da je zapravo Anika hipokoristika datog imena.

Nadimci od imena Anika

Najpoznatiji nadimci od imena Anika su – Ani; Nika; Anki ili Ana.

(Yumama)