Svaka trudnica je sigurno upoznata sa znacima porođaja kao što su pucanje vodenjaka i kontrakcije, ali postoje i druge stvari na koje treba da obratite pažnju a koje vam pokazuju da se vaše telo sprema za vrlo skori porođaj.

"Vaše telo i vaša beba znaju šta rade i kada će biti spremni - i vi ćete znati", rekla je babica, a onda otkrila i neke neobične stvari koje će vam ukazati da se porođaj bliži.

Creva se prazne

"Uobičajeno je da otprilike dva dana pre porođaja vaše telo ima potrebu da češće prazni creva. Smatra se da je ovo način da se telo pripremi na to da dozvoli materici da se skuplja prilikom porođaja", rekla je babica.

Sluz ispada

Otprilike od jedan do tri dana pred porođaj ispada sluzni čep. To može ispasti u celosti pa nema šanse da ga ne primetite, ili ćete u delovima primetiti sluz na vašem vešu.

"Ovo je čep koji se udaljava od vašeg grlića materice i to je siguran znak da stvari počinju", kaže babica.

Želja za čišćenjem

Želja za organizovanjem i pospremanjem je ječa nego ikad. Čak vam može biti izuzetno važno i da neke stvari napravite sami za bebu, iako vam je sve drugo teško jer se osećate kao 'balon'.

"Kako se porođaj bliži, normalno je da ulazite u fazu povećanja svesti o bezbednosti i udobnosti svog okruženja. Ta želja da se popravi neravna zavesa ili uhvati u koštac sa poluzavršenim 'uradi sam' projektom može biti znak da se porođaj bliži", govori babica.

Trudnica, torba, porodilište
Shutterstock Trudnica rasprema stvari za bebu

Loš san

Dok neke žene osećaju potrebu da stalno spavaju, druge dobijaju iznenadni nalet energije.

"Poslednje nedelje kada se pripremamo za porođaj mogu izgledati vrlo zamorno, ali zapravo nas nesanica u kasnoj trudnoći uči da spavamo menja količine kako bismo se mogli nositi sa bebom", rekla je babica i dodala da su ipak svaka trudnoća i porođaj različiti, pa možda uopšte nećete imati nekih promena.

Osećaj nemira

Ako ne možete da se opustite iako se trudite, to bi mogao da bude znak da će porođaj uskoro da počne.

"Ako ništa što radite ne pomaže, bezobzira koliko odmarali ili spavali, to je znak. Takođe možete da osetite kako se bebi pokreti i položaji menjaju", govori babica.

Trudnica, plače, uplakana
Shutterstock Uznemirena trudnica pred porođaj

Bol

Menstrualni bolovi ili bolovi u leđima su takođe još jedan simptom koji mnoge žene doživljavaju. Međutim, ni to nije slučaj kod svih.

Možda ćete osetiti lažne kontrakcije ili povremene prave kontrakcije u danima pred porođaj.

(Yumama)