Mama po imenu Jasmin Svicer na TikToku ispričala je svoje jako neprijatno iskustvo sa lekarima na porođaju. Svojim iskrenim svedočenjem privukla je veliku pažnju na društvenim mrežama, i njen video ima oko 5.1 milion pregleda.

"Svu decu rodila sam prirodno, u bolnici i bez lekova. Priča s mojim trećim porođajem je prilično zanimljiva", rekla je.

Mama je dalje ispričala da je tražila vodu dok je imala trudove, ali je trebalo više od pola sata da joj donesu. Međutim, pravi problem nastupio je kad je stigla doktorka jer je tad krenula finalna faza - napinjanje i porođaj.

"Dok sam se napinjala, nisam vrištala niti sam bila glasna, ali sam stenjala. Usred truda doktorka me upozorila da moram biti malo tiša da ona može bolje čuti. Bila je tako nepristojna. Provela sam puno vremena s tom doktorkom za vreme trudnoće i uvek je bila divna prema meni", ispričala je.

"Njena reakcija me je skroz ubila u pojam zbog čega sam potpuno izgubila fokus i ritam za napinjanje, ali me, srećom, jedna sestra vratila na pravi put. Bila sam poprilično ljuta zbog tog iskustva", otkrila je.

Ljudi su bili zgroženi načinom na koji se prema Jasmin postupalo dok je bila u jednom od najranjivijih stanja koje se može zamisliti.

"Napisala bih prigovor upravi bolnice", savetovala je jedna korisnica. "Tako neugodno! Pogotovo u trenutku kad si tako ranjiva.

Porođaj
Shutterstock Porođaj

Disanje i porođaj

Prema rečima stručnjaka uobičajeno je da medicinsko osoblje podstiče porodilje da duboko udahnu i zadrže udah 10 sekundi ili više nakon što je cerviks potpuno proširen. Tačnije, žene se uče da duboko udahnu na početku truda, zadrže dah što je duže moguće i onda ga ispuštaju, što istovremeno iz abdomena stvara pritisak prema vagini dok trud traje.

Kad uzmete u obzir navedeno, šta se događa kad žena vrišti dok se napinje? Ispušta vazduh napolje vrlo brzo, gubi energiju i smanjuje snagu stiskanja. Zbog toga medicinski stručnjaci često savetuju da se žene više posvete disanju nego vikanju.

S druge strane, postoje i dokazi koji podupiru sasvim drugačiji pristup trudnicama. Neki autori tvrde da se intervencije kontrole disanja ne bi trebale nametati tokom završne faze porođaja i da bi žene trebale biti slobodne slediti vlastite instinkte kao odgovor na fiziologiju ove faze, umesto da slede upustva medicinskih stručnjaka."

Postoje prednosti i argumenti za obe metode, međutim, ljudski pristup i obzir prema trudnici u ranjivim trenucima su poželjni.

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)