Da se u trudnoći mogu desiti neplanirane stvari, pa i borba za život, pokazala nam je mama Milica Asanović koja se porodila u Nišu pre pet meseci, i to u 29. nedelji trudnoće.

"Osetila sam da mi curi vodenjak i odmah sam otišla na kontrolu, ali doktori su rekli da je sve u redu i da je to zbog popuštanja bešike. Pregledao me je student kom je doktor rekao da to učini umesto njega. Četiri dana su me tako vraćali kući, a onda sam u noć dobila temperaturu i povraćanje", započinje svoju priču mama Milica.

Nakon toga, Milica je zvala Hitnu pomoć koja ju je prebacila u porodilište. Zbog simptoma koje je osećala, i zbog toga što lekari nisu reagovali na vreme, Milica i njena beba počele su da upadaju u sepsu.

"I nisu me ni tog dana porodili jer sam imala temeraturu 39 stepeni, tek sledećeg dana. Bila sam na aparatima, testirana sam na koronu ali bila sam negativna. Porodila sam se u izolaciji, gde su bile samo jedna sestra i doktor, a ja sam se takoreći porodila sama. Zbog sepse sam prilima 24 infuzije za jedan dan."

Njena prerano rođena bebe imala je posledice, ali na svu sreću, uspeli su da ih prevaziđu.

"Moj mali palčić je odmah priključen na respirator. Imao je krvarenje na mozgu i krvarenje na želucu. Reanimirali suga četiri puta, hvala dragom Bogu, ostao je živ. Menjali su mu krv kako bi pobedio sepsu, proveo je 55 dana na intenzivnoj nezi, priključen na aparate koji su disali umesto njega. "

Beba u inkuatoru
Shutterstock Beba u inkubatoru

Milica nam objašnjava da i pored svega što je prošla zbog greške lekara, osoble bolnice je bilo vrlo neprijatno prema njoj.

"Kada sam izašla iz izolacije smestili su me u apartman. U jednom trenutku sam izašla u hodnik, a glavna sestra je počela da se dere na mene kako ja ugrožavam zdravlje drugih porodilja. Kada sam otišla da prijavim dete, na otpusnoj listi je pisalo da smo kovid pozitivni, a ni jedan test to nije pokazao", govori nam Milica, i dodaje:

"Preselili smo se u Nemačku, dete ovde prate. Ima pet meseci i malo je manji od proseka, ali uskoro ćemo na detaljne analize. Ovo što sam ja prošla u Nišu je bruka za Srbiju. Ovo je još jedan dokaz da porodilje i trudnice nemaju nikakvo pravo, pa nije ni čudo što umiru i deca i majke. I ja sam se borila za život, ali i moj sin", zaključila je mama Milica.

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)