Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MNOGE ŽENE NE OSEĆAJU BOL: Ovo su znaci da se porođaj bliži iako toga niste svesni! Vreme je da se uputite u bolnicu

Svaka trudnoća je različita, ali mnoge ne osećaju jake bolove pred porođaj. Možda prepoznate neke druge simptome i shvatite da beba stiže.

 Trudnica, bolovi, porođaj Izvor: Shutterstock

Mnoge žene ne shvate kada im porođajni bolovi počnu, posebno ako je u pitanju prvi porođaj. Baš zbog toga, jedna babica objasnila je kako da prepoznate da su trudovi krenuli, iako ne osećate veliku bol.

Većina trudnica u poslednjem tromesečju trudnoće razmišlja o tome kako izgleda početak porođaja, kako da prepozna da treba da krene u bolnicu, šta ako porođaj krene kući... Iako zvuči neverovatno ali mnoge žene ne osećaju bolove, ali najčešći pokazatelji da se porođaj približio su bolovi u leđima, kontrakcije, proliv i povraćanje.

Takođe, žene ne mogu ni pucanje vodenjaka uzeti sa sigurnošću da je porođaj počeo jer samo 15 odsto žena kreće u trudove na taj način.

Možda će vas zanimati

Džejn Beru, babica, objasnila je koji su to simptomi da trudovi započinju iako ih možda niste svesni, a među njima je jedan bizaran simptom - iznenadna želja za čišćenjem. Ovo je 10 simptoma koje retko ko poveže sa početkom porođaja:

1. Bolovi u donjem delu leđa

Bolovi u leđima često su rani znak trudova. Oni mogu započeti kao tup bol koji postaje sve neugodniji i bolniji. Pozicija bebe može prouzrokovati pritisak na trtičnu kost, a to je uzrok nelagode pred sam početak porođaja.

2. Češći odlasci u toalet

Ako imate osećaj da jedva stižete do toaleta i mokrite vrlo često, to može biti znak da se porođaj bliži. Pojačana potreba za mokrenjem nastaje zbog položaja bebine glave u karlici i pripremu za porođaj. Tos tvara veliki pritisak u bešici i zbog toga imate potrebu za čestim mokrenjem.

3. Iznenadna želja za čišćenjem

Ako se probudite i imate snažnu želju da raspremite svom dom, možda je vreme da se polako premite za porodilište. Reč je o pojavi koja se naziva "gnežđenje" i normalno je da malo pre nego što krenu bolovi žena oseti potrebu da potpuno očisti prostor u koji će doći njena beba.

 Čišćenje doma pred porođaj
Čišćenje doma pred porođaj
Izvor: Shutterstock

4. Težina u području karlice

Tokom trudnoće neke žene će osetiti da su otekle "tamo dole" dok se kod drugih u području rektuma javljaju vene. Sve to je normalno i na to utiče rasta bebine težine i povećanje plodove vode, ali i uticaj hormona koji povećava krvni volumen.

5. Osećaj olakšanje

Dok je nekim ženama tepko, druge će imati osećaj olakšanja kada im se beba spusti u stomaku. To će biti i fizički vidljivo, kada se pogledate u ogledalo shvatićete da je vaš stomak nešto niži nego ranije.

6. Osećaj iščekivanja

Mnoge žene tvrde da su predosetile kada će im porođajni bolovi krenuti. Zato su izbegavale izlazak iz kuće, očekujući početak porođaja. Pored toga, boravak u blizini svog doma uliva im osećaj sigurnosti i umiruje ih.

7. Cervikalna bol

Iako je teško da se opiše ovaj osećaj, može se uporediti sa uzimanjem brisa za Papa test, ili nelagode nakon previše dubokog plasiranja tampona. Zbog širenja i omekšavanja grlića koji se priprema za porođaj, možete osećati nelagodu u tom području.

 Cervikalni bolovi
Cervikalni bolovi
Izvor: Shutterstock

8. Učestale Braxton Hicks kontrakcije

Poznate i kao lažni trudovi, ove kontrakcije mogu biti uvod u one prave. One izgledaju kao sporadično kontrahovanje i opuštanje mišića materice. Međutim, ako primetite da su kontrakcije redovne ili je razmak između njih ujednačen, možda je ipak vreme za porođaj.

9. Češće buđenje

Rani znak trudova mogu biti i problemi sa nesanicom ili češće buđenje tokom noći. Iako možda nema fizičkih simptoma koji bi ukazivali na to da beba stiže, telo se priprema za porođaj i zato ste možda malo osetljivi.

10. Sluzni čep

Pre početka prvih kontrakcija, možda ćete na vešu primetiti sluzni iscedak. Reč je o sluznom čepu koji se nalazi uz grlić i njegov zadatak je da štiti bebu. Međutim, kada se grlić počne širiti i razmekšavati, čep ispada i to je jasan znak da je porođaj vrlo blizu.

(Yumama/Mirror)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica