Oticanje nogu u trudnoći je česta pojava kod mnogih žena, a smatra se potpuno normalnom, osim ako je posledica preeklampsije.

Zbog rasta materice, dolazi do pritiska na vene u karlici, to usporava krvotok i dolazi do nakupljanja tečnosti. Nekada se ovo može desiti i zbog nedovoljnog unosa vode, predugog stajanja, viška kofeina ili loše ishrane. Nekada ovaj otok može izazvati i bolove, pa čak i otežati kretanje.

Šta može da pomogne da smanjite otok u trudnoći?

1. Smanjite unos natrijuma

Važno je da smanjite unos soli u organizam, a preporuka je da takođe izbegavate procesuiranu hranu. Potrudite se da solite hranu što manje možete.

2. Smanjite unos kofeina

Manje količine kofeina ne utiču na trudnoću, ali ako ga unosite previše, to nije dobro, jer može biti štetno i po vašu bebu. Uz to, zbog njega može doći do otoka u nogama.

3. Povećajte unos hrane bogate kalijumom

Kalijum pomaže telu da balansira tečnost u organizmu. Ako ga ne unosite dovoljno, otok je česta pojava. Neke od namirnica bogatih kalijumom su spanać, banana, slatki krompir, krompir sa korom, jogurt...

4. Pijte dovoljno tečnosti

Kada telo nije dovoljno hidrirano, pokušava to da nadoknadi nakupljanjem. Zato bi trebalo da pijete dovoljno vode, kako do otoka ne bi došlo.

5. Nosite udobnu odeću

Sve što vas steže u struku, nogama, zglobovima može otok samo pogoršati. To se dešava zbog ograničene cirkulacije.

6. Podignite noge i odmorite se

Predugo sedenje ili stajanje usporava cirkulaciju. Pomoći će vam ako podignete noge na nekoliko minuta, naročito na kraju dana.

7. Šetajte se redovno

Nekoliko puta dnevno po nekoliko minuta šetnje će svakako imati uticaja na otečene noge. Šetnja je najbolja fizička aktivnost, a ujedno ćete i uživati, zato se trudite da se što više krećete.

izvor: yumama