Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bezbolni porođaj: Najčešće nedoumice u vezi sa epiduralom

Mada upotreba epiduralne anestezije više nije retkost, i dalje postoje mnoge nedoumice. Evo šta bi svaka porodilja trebalo da zna pre nego što donese konačnu odluku...

  Izvor: Foto: Profimedia

Svakog meseca u okviru Škole roditeljstva Nada Lazić dr Miomir Paštar, specijalista anesteziolog-reanimatolog i šef akušerske anestezije na GAK "Narodni front", upoznaje buduće roditelje, a pre svega trudnice, s primenom epiduralne anestezije. Pre predavanja ima mnogo pitanja, nedoumica, ali i zabluda, ali posle iscrpnih objašnjenja budući roditelji odu kući smireni. Da biste i vi znali sve što je važno u vezi s bezbolnim porođajem i odlučili na koji način želite da se porodite, prenosimo vam najčešća pitanja trudnica i odgovore dr Mikija, kako od milja zovu dr Paštara.

Kako se daje epidural

Epiduralna anestezija je postupak ubrizgavanja lokalnog anestetika, obično s dodatkom analgetika, u epiduralni prostor, čime se postiže blokada somatskih i autonomnih nervnih vlakana (koji zaustavljaju bol).

– Epiduralna anestezija se daje putem epiduralnog katetera u epiduralni prostor. Zato je osnovni cilj anesteziologa da po prijemu trudnice u porodilište plasira epiduralni kateter. Lepa vest za buduće mame: to nije bolna intervencija i često manje boli od plasiranja intravenske kanile – kaže na početku našeg razgovora dr Paštar.

Višestruka primena

Funkcija epiduralne anestezije je raznolika jer se koristi i za:- obezboljavanje trudnice tokom porođaja - operacije u akušerstvu (carski rez), kao i ginekološke operacije- ostale operacije u urologiji, hirurgiji i ortopediji - terapiju postoperativnog bola.

– Trudnica zauzima sedeći ili polubočni ležeći položaj, što je izbor anesteziologa. On zatim napipa prstom međupršljenski prostor L2-L3, L3-L4, L4-L5, izabere jedan od njih i ubrizga lokalni anestetik da intervencija ne bi bila bolna. Kada prođe nekoliko minuta, trudnica se savije leđima prema anesteziologu, bukvalno izbaci taj lumbalni deo i ne pomera se. Jasno je da je doktoru lakše da sve to uradi ako trudnica nema jake bolove, a ukoliko ih ima, to se radi u pauzama između kontrakcija. Dalji postupak podrazumeva da se putem epiduralne igle ubaci kateter u epiduralni prostor koji je debljine vunice ili najlona za udicu, fiksira flasterom preko celih leđa i ostavi da stoji na grudnom delu i čeka davanje anestetika – detaljno objašnjava naš sagovornik.

Važna je priprema

U savremenom akušerstvu potrebna je priprema trudnica za porođaj, kako u smislu informacija tako i psihofizički. Trudnice zainteresovane za epidural prve informacije uglavnom dobiju od prijateljica koje su se već porađale, ali i putem medija i interneta.

– Smatram da u školicama za trudnice, kakva je i Škola roditeljstva, kao i prilikom posete anesteziološkoj ambulanti klinike u kojoj će se porađati, trudnice mogu dobiti odgovor na mnoga pitanja. U pripremu spadaju i informacije da li trudnica boluje od nekih bolesti, da li je alergična na neke lekove, da li je operisana. Takođe, neophodno je uraditi laboratorijske analize: krvnu sliku - trombocite, koagulacioni status (bar vreme krvarenja i vreme koagulacije). Psihofizička priprema na kojoj trudnice uče kako da se napinju na kraju porođaja i kako da aktivno učestvuju u njemu, doprineće da se efekat epidurala maksimalno iskoristi – savetuje naš sagovornik.

Koji uslovi moraju da budu ispunjeni

Da bi trudnica dobila anestetik, mora da se ispuni osnovni uslov a to je povoljan akušerski nalaz.

– To podrazumeva da, na prvom mestu, ima regularne i učestale materične kontrakcije koje dolaze sinhronizovano na 2-5 minuta; da imaju svoj intezitet i jačinu trajanja (od 45 sekundi do jednog minuta), kao i da su bolne i vidljivo smetaju ženi. Bol je prisutan u celom stomaku (materica je u porođaju iznad pupka),

Pročitajte još:

Epidural na porođaju - da ili ne?

širi se u preponama i leđima, a i registruje ga kardiotokograf, aparat koji beleži kontrakcije materice i tonove bebe. Drugi uslov je da dilatacija (otvorenost) grlića bude 2-3 poprečna prsta ili 3-5 cm. Sve navedeno obično prati pucanje vodenjaka koje se spontano desilo ili ga je ginekolog namerno prokinuo u porodilištu, što je treći uslov za davanje epidurala – navodi dr Paštar.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica