Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Visoke temperature ubrzavaju porođaj

Kada živa na termometru dostigne 32. podeljak i on bude njena najniža tačka u periodu od četiri do sedam dana, rizik za prevremeni porođaj se povećava za 27 odsto, pokazalo je istraživanje.

  Izvor: Foto: Profimedia

Odeljenje za socijalnu i preventivnu medicinu Univerziteta u Montrealu sprovelo je ovo zanimljivo istraživanje kako bi se utvrdio uticaj visokih temperatura na trudnoću. Naučnici su analizirali prikupljene podatke o 300 hiljada porođaja u Montrealu u periodu između 1981. i 2010. godine, a rezultati do kojih su došli su pokazali da su letnji toplotni talasi  povećali rizik za prevremeni porođaj.

Štaviše, ovaj tim naučnika, na čelu s Natali Oger, otkrio je da je jedne nedelje kada se temperatura nije spuštala ispod 32 stepena zabeleženo gotovo 20 hiljada prevremenih porođaja.

Kako se navodi u izveštaju istraživanja, oduvek je bilo poznato da visoke temperature nepovoljno utiču i na trudnicu i na bebu, ali se medicina nije dovoljno bavila ovim pitanjem, te nije u potpunosti jasno zbog čega je to tako.

„Sudeći po nekim manjim studijama, stres koji nastaje usled vrućine može povećati kontraktilnost materice“, objašnjava Ogerova. „Sumnjamo i da bi dehidracija mogla smanjiti količinu krvi koja se sliva u matericu, čime dolazi do povećanog lučenja hormona hipofize koji indukuju porođaj.“

Takođe, ovo istraživanje dovelo je i do saznanja druge vrste: tako je, recimo, utvrđeno da prevremeno rođenje usled visokih temperatura može imati posledice po zdravlje bebe.

„Pokazalo se da deca koja se rode između 37. i 38. nedelje imaju više respiratornih problema od one rođene na vreme“, smatra Ogerova.

Priredila: Tamara Sorak

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica