Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lekovi i dojenje

Sve što kao dojilja unosite u svoj organizam, dospeva u manjoj ili većoj meri u vaše mleko. To se posebno odnosi na lekove.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dojenje je najlepši čin bliskosti između dva bića, pri čemu iz majke u dete ne teče samo mleko, već i sva ljubav ovog sveta. Majčino mleko je po svom sastavu idealna hrana za bebu, i ne može da joj škodi - ako je majka zdrava.

Šta ako se razbolite dok dojite bebu, ili ste od ranije bolesni? Da li su lekovi koje koristite štetni za vaše dete?

Neki lekovi se izlučuju u mleko u beznačajno maloj količini, ali je u izvesnim slučajevima koncentracija leka koji koristite veća u mleku nego u vašoj krvi! Kod pojedinih lekova, izlučivanje u mleko nije poznato, pa u periodu dojenja moraju da se koriste krajnje oprezno.

Mnogi lekovi su neškodljivi za odojče,

Mnogi lekovi su neškodljivi za odojče, ma koliko bila velika njihova koncentracija u mleku, dok drugi mogu da budu potencijalno štetni i u minimalnim količinama

ma koliko bila velika njihova koncentracija u mleku, dok drugi mogu da budu potencijalno štetni i u minimalnim količinama - bilo zbog poznatih nepoželjnih dejstava, koja isto tako pogađaju i odrasle, bilo zato što je njihovo dejstvo na bebe drugačije. Neki lekovi mogu da izazovu preosetljivost (alergiju), što može da bude opasno ako se uzimaju ponovljene doze. Antibiotici (osim oni za spoljnu upotrebu) po pravilu remete normalnu crevnu floru (ubijaju i korisne crevne bakterije), pa mogu da uzrokuju grčeve, čak i proliv kod bebe. Ali, to najčešće ne spada u ozbiljnije neželjene efekte.

Znanje o dejstvu mnogih lekova na odojče je nedovoljno, jer u praksi jako malo dojilja uzima bilo kakav lek, a iskustva iz eksperimenata na životinjama nije uvek moguće preneti na ljude. Sa druge strane, postoji dodatna teškoća oko merenja sadržaja lekova u mleku.

Propisan vam je lek koji je štetan za bebu. Da li treba da prekinete dojenje?

Ako je lek opasan po bebu, a ne postoji adekvatna zamena,

Ako je prepisani  lek opasan po bebu, a ne postoji adekvatna zamena, moraćete privremeno da obustavite dojenje i bacate svoje mleko

moraćete privremeno da obustavite dojenje i bacate svoje mleko. Bebu, prema savetu pedijatra, hranite adaptiranom formulom. Ukoliko ne morate hitno da se lečite, savetujem da pre nego što započnete terapiju, prikupite što više svog mleka i zamrznete ga u otkuvanim plastičnim flašicama, kako biste za vreme terapije mogli da njime hranite bebu. Pre upotrebe, mleko se ne prokuvava, da mu se ne bi uništili vredni sastojci, već se polako otapa.

To se čini tako što se flašica sa smrznutim mlekom potopi u posudu sa toplom vodom, a nakon otapanja zagreva do temperature tela (37 stepeni), uz povremeno protresanje. Vaše mleko može u sterilnim flašicama da stoji u zamrzivaču do tri meseca. Jednom odmrznuto, ne sme da se ponovo zamrzava, već može da se drži u frižideru još 48 sati. Ono što se ne upotrebi, mora da se baci.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica