Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRUDNA SAM: 8 važnih pitanja koja treba da postavite lekaru na prvom pregledu u trudnoći

Trudna sam, šta je sada važno? Vreme je da uzmete papir i olovku i pripremite se za razgovor sa lekarom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Test pokazuje trudnoću... Ovi momenenti zaista mogu biti punu različitih emocija, od prekomernog uzbuđenja do straha. Ipak, vreme je za posetu lekaru!

Duboko udahnite, uzmite papir i olovku i zapišite pitanja za lekara, jer će vam sve to biti vrlo značajno da znate.

Povezane vesti

Povezane vesti

Znala sam da sam u drugom stanju i pre nego što sam uradila test! 8 neobičnih situacija koje mogu ukazati na trudnoću

1. Ko će me poroditi?

Tokom prve posete dobra je ideja da čujete sve o načinu na koji ovaj doktor i njegova ekipa vrše porođaj, u kom porodilištu rade... Razmislite da li vam odgovara sve to šo ste čuli.

2. Koliko kilograma bi trebalo da dobijem?

Ovo, naravno, zavisi od vašeg izgleda pre trudnoće. Doktor će preračunati i doći do zaključka koliko bi za vas bilo dobro da se ugojite, a koliko ne. U principu, žene sa zdravom telesnom masom obično bi trebalo da se ugoje nekih 12 kg, žene sa malo kilograma bi trebalo više od proseka, a one sa viškom malo manje.

3. Da li mogu da nastavim sa vežbanjem?

Ukoliko ste redovno u treningu, doktor će vas savetovati da nastavite. Čak i ako ne vežbate redovno, savet je da počnete, pomalo, naravno. Vežbanje u trudnoći će vam pomoći da održavate zdravu kilažu, a mnoge studije potvrđuju da time smanjujete opasnost od gestacijskog dijabetesa, preeklampsije i porođaja carskim rezom.

4. Šta da radim povodom svoje istorije bolesti?

Jedna od važnijih stvari o kojim treba da popričate sa doktorom na prvom pregledu jeste istorija bolesti. Iako trudnoća nije bolest, neka stanja mogu loše uticati.

To su dijabetes, visok krvni pritisak, operacije, hipo i hipertireoidizam, depresija. Od čega god da bolujete, potrebno je da porazgovarate sa svojim lekarom, koji će terapiju prilagoditi trudnoći. Bilo kakve probleme sa anestezijom, antibiticima da imate, važno je da obavestite lekara. O prethodnim operacijama takođe. 

5. Da li su moji lekovi sigurni tokom trudnoće?

Važno je da kažete lekaru koje lekove koristite čim saznate za trudnoću. Neki lekovi zaista mogu imati štetan uticaj na bebu, pa je važno da popričate o tome da li su vaši sigurni za upotrebu sada ili ne.

6. Da li treba da uzimam prenatalne vitamine?

Prenatalni vitamini su od ključne važnosti pre trudnoće, ali svakako nije kasno početi ni kada saznate da ste u drugom stanju. Doktor će vam preporučiti vitamine koje bi bilo dobro da uzimate u narednom periodu.

7. Koje preglede bi trebalo da uradim?

Doktor će vam preporučiti mnoge. Sve, naravno, zavisi od toga koje rizikofaktore imate, od čega postoji opasnost i u kojoj ste nedelji trudnoće.

8. Koga bi trebalo da pozovem ako imam pitanja ili brige?

Mnogi lekari, ili pak njihove sestre, daće vam broj telefona na koji možete postaviti bilo koje pitanje, ili pak javiti ako porođaj krene.

Ako vam prvi pregled ipak nekako proleti i preskočite dosta važnih pitanja, nemojte se brinuti. Razgovaraćete sa tim lekarom do porođaja zaista mnogo puta.  Biće prilike da postavite još neka pitanja.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica