Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pregledi u trudnoći: Šta je 5D ultrazvuk i da li je siguran za bebu

Zbog čega se 5D ultrazvuk sve više koristi, u čemu se razlikuje od prethodnih, ali i da li je siguran za bebu u stomaku pogledajte u nastavku.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U poslednje vreme, stručnjaci u svetu sve više koriste 5D ultrazvuk kod trudnica, jer je ta tehnologija mnogo razvijenija. Kako mnogi govore, ovaj softver je znatno kvalitetniji, te se beba mnogo bolje vidi. 

Mnogi stručnjaci, pak , ističu kako je to praktično isto kao i 3D i 4D, što je naročito istakao i dr Vizli Li iz Hjustona. "Mnoge kompanije su komercijalizovale 5D za neke određene specifičnosti, kao što su pregled srca, udova ili centralnog nervnog sistema. To je njihova marka 3D i 4D ultrazvuka sa određenim poboljšanjima i razvijenim softverom", rekao je.

Koja je razlika?

2D ultrazvuk: Ovo je tradicionalni crno-beli ultrazvuk iz doktorove ordinacije. Koristi visoku frekvenciju zvučnih talasa i specijalni softver koji kreira sliku bebe koja se vidi na monitoru.

3D ultrazvuk: Trodimenzionalni radi isto kao dvodimenzionalni, samo što pruža mnogo jasnije i živtnije slike bebe. Bolje se vidi anazomija, lakše se dijagnostikuju potencijalni defekti po rođenju i abnormalnosti. 

Povezane vesti

4D ultrazvuk: Ovaj vid ultrazvuka već daje realan snimak kretanja fetusa. Poput 3D ultrazvuka, može pomoći u ranom dijagnostikovanju problema. Tek kada 2D bude sumnjiv, doktori posežu za 3D i 4D snimkom.

5D ultrazvuk: Mnoge kompanije tvrde da on daje najbolji kvalitet, jer se vide jasnije crte lica i dupina, zbog bolje osvetljenosti. Ipak, kao što smo istakli, dr Li smatra da je to u suštini ista stvar kao 3D.

Da li je 5D siguran za bebu?

Kako su se mnogi roditelji pitali da li je ovaj tip ultrazvuka siguran za bebu, za sada američki stručnjaci govore kako nema dokaza za to. Nema x-zraka i za sada se ne može povezati sa bilo kakvim zdravstvenim problemima i problemima u razvoju. Ipak postoje stručnjaci koji se plaše da energija ovih talasa može na neki način delovati na bebu, stoga se još ne može sa sigurnošću tvrditi ništa usled manjka dokaza.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica