Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lubenica – idealna hrana za trudnice

Pored toga što sadrži brojne vitamine i minerale, potrebne budućoj majci i bebi, lubenica blagotvorno utiče i na brojne neugodne pojave koje prate trudnoću, poput mučnine i oticanja.

 Izvor: Foto: Shutterstock


Lubenica je niskokalorična namirnica - energetska vrednost 100 grama ploda iznosi samo 30 kalorija. Ali zato obiluje vitaminima, mineralima, fitonutrijentima i vlaknima, zbog čega ima visoku nutritivnu vrednost. Može brzo da osigura energiju, jer skoro sve kalorije potiču iz ugljenih hidrata. Ima prirodne voćne šećere, koji mogu da zadovolje želju za slatkim, čak i povećanu, što omogućava nutrijente za vaše telo bez praznih kalorija. Većina šećera u njoj (doduše, sadrži tek šest odsto šećera) su u obliku fruktoze i glukoze, koje telo može vrlo brzo da apsorbuje i iskoristi kao izvor energije. 

Izvor vitamina, minerala, antioksidanasa

Lubenica je bogata beta-karotenom, koji se procesom metabolizma razgrađuje u vitamin A (važan za zdravlje očiju i normalan rast ćelija, a posebno za zaštitu sluzokože), kao i vitaminom C i E. To su važni antioksidansi, koji štite ćelije i sprečavaju oštećenja izazvana dejstvom slobodnih radikala. Lubenica ima i višu koncentraciju likopena - moćnog antioksidansa, od bilo kog svežeg voća ili povrća. Takođe obiluje vitaminima grupe B, posebno vitaminom B6, koji potpomaže očuvanje imuniteta, pravilno funkcionisanje hormona i nervnog sistema, ima značajnu ulogu u proizvodnji antitela, a neophodan je i za metabolizam. Bogata je i mineralima: sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, fosfor, gvožđe, selen, cink i bakar. Sve te hranljive materije su posebno važne tokom trudnoće, jer pomažu održavanje normalnog telesnog funkcionisanja.

Brojne koristi i za bebu

Trudnice bi trebalo da što češće jedu lubenicu, ne samo da svom telu obezbede nutrijente, već i da njima snabdeju fetus. 

Kada je potreban oprez?

Plod lubenice praktično ne izaziva alergije, tako da je bezbedan za ishranu trudnica. Oprez je potreban jedino kod onih koje imaju neko bubrežno oboljenje (naročito ako je smanjeno izlučivanje mokraće) ili dijabetes. Ali, iako lubenica ima veliki glikemijski indeks (koji označava sposobnost hrane da povisi nivo šećera u krvi), ona sadrži i do 95 odsto vode, pa lekari dozvoljavaju do 190 grama u jednom obroku. U svakom slučaju, ako imate neki od pomenutih zdravstvenih problema, neophodno je da se posavetujete sa vašim lekarom.

Vitamini A, C i B6, kao i minerali kalijum i magnezijum, od vitalnog su značaja za razvoj vaše bebe, njenih kostiju, vida, mozga, nervnog i imunološkog sistema, i još mnogo toga. Takođe, unos likopena je važan i za rast bebe u vašem stomaku.

Za bolju krvnu sliku

Lubenica sadrži gvožđe u istoj količini kao i spanać! To je od posebne važnosti za buduće mame, jer je organizmu potrebno više tog elementa nego inače - radi snabdevanja placente (posteljice) i ploda. Velika količina vitamina C prisutna u lubenici omogućava bolju apsorpciju gvožđa, odnosno njegovo iskorišćavanje. Pored toga, u lubenici ima bakra, koji pomaže da se formiraju crvene krvne ćelije. Zbog tih odlika, konzumiranje lubenice može da pomogne čak i u slučaju blaže anemije (malokrvnosti)! 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica