Poznati bloger, otac troje dece i autor brojnih knjiga o roditeljstvu, Klint Edvards, nikako nije mogao razume zašto se njegova žena svako jutro budi umorna. Uprkos tome što deca prespavaju po celu noć, ona je svako jutro umorna, a onda je jednog dana shvatio zašto je to tako.

"Nešto malo posle osam sati ujutru, moja žena Mel mi je rekla da nije dovoljno spavala, pa sam je pitao: ’Zašto nisi ranije otišla da legneš?’ Imamo troje dece i svi spavaju po celu noć. Nisam mogao da razumem kako se nije naspavala, osim ako nije ostala budna do kasno, što verovatno jeste", napisao je Klint.

Nakon što mu je supruga rekla da je prethodne noći legla oko ponoći, upitao ju je zašto je ostala tako kasno.

"Nisam mogao da razumem zašto ne legne u krevet kad i ja. Ja sam legao malo posle deset sati uveče, a žena mi je rekla: ’Ostaću još malo’. Ali očito to nije bilo još malo, zato sam joj rekao: ’Nije mi te žao’, uglavnom zato što to nije bio prvi put da je ostala do kasno budna, a meni je delovalo – bez ikakvog razloga".

Klint je napisao i da otkako imaju decu, on na spavanje odlazi ranije jer mu je prioritet da se dobro naspava, dok to sa njegovom ženom nije slučaj.

"U braku smo 12 godina, a decu imamo već devet. Od tada moja žena i ja nikada nismo otišli na spavanje u isto vreme. Ono što mi najviše smeta je što ostaje budna do kasno uveče radeći ko zna šta, a onda se sledećeg dana žali da je umorna.

Na kraju sam i pitao ženu zašto odbija da mi odgovori na pitanje. Sela je na kauč, prekrstila noge i zamislila se. Seo sam pored nje i taman kada sam hteo opet da joj postavim isto pitanje, rekla mi je: ’Provodim ceo dan sa decom. Ceo dan. A kada deca nisu tu, ja sam s tobom, što je sjajno, ali kada nisam sa tobom, onda sam sa decom. Prosto... Treba mi malo vremena za sebe’", rekla mu je supruga.

Klint kaže da ga je to nateralo da se zamisli jer nije potpuno razumeo ono što je rekla.

"Nikad mi nije trebalo vreme ’za sebe’. Znao sam da mi treba vreme da spavam, ali to nije isto",  preneo je njegove reči citymagazine.si. Zbog toga ju je pitao da mu objasni na šta misli kada kaže da joj treba vreme za sebe.

"Želim samo da sedim na kauču da se niko ne penje po meni. Želim da me niko ne dodirne neko vreme. Ponekad, kad su deca sa mnom po ceo dan mi se kače za telo, to mi je previše senzorno naporno. Potrebno mi je da sednem i da gledam nešto što nisu crtaći ili igrice. Želim mir i tišinu, a veče je jedino vreme kada se osećam kao kada još uvek nisam bila majka".

Ona je suprugu dalje objasnila da voli njihovu decu, ali da to nema nikakve veze sa majčinstvom.

"To ima veze samo sa željom da ponekad budem sama. Ponekad ne želim ni tebe u blizini. Volim i tebe i decu, ali mi je potrebno vreme za sebe. Vreme kada me niko ne pita ništa, niko se ne raspravlja oko ovoga ili onoga. Vreme kada niko ne želi ništa od mene. To mi je važnije od spavanja. Da li ti je sada jasnije?", objasnila mu je supruga.

Klint je priznao da i dalje nije mogao baš sasvim da razume, ali da je prihvatio njene potrebe.

"Zagrlio sam suprugu i tiho sam je upitao: ’Hoćeš li i večeras ostati dugo?’ Klimnula je glavnom. ’U redu. Ostaviću te na miru’", zaključio je tata svoju priču.

BONUS VIDEO:

Terapeutkinja se ne igra sa svojom decom TikTok/ domesticblisters

(Yumama/N. Z.)