Svi znaju da je odgajanje dece psihički i fizički zahtevno – razmislite samo o guranju kolica ili o dečjem napadu besa u prodavnici. Sve to crpi energiju, a britanska kompanija Wren Kitchen je sprovela istraživanje u kojem su učestvovali mladi roditelji, kako bi utvrdili koliko energije tj. kalorija troše na brigu o deci.

Oni su najpre napravili listu dnevnih i nedeljnih aktivnosti koje imaju oko svojih malilšana, a onda su stručnjaci uz pomoć kalkulatora za potrošnju kalorija izračunali koliko energije je potrebno za svaki od tih zadataka. Rezultati su bili zapanjujući.

Dnevne aktivnosti, poput menjanja pelena, oblačenja, svlačenja, kuvanja, čišćenja i šetnje, troše oko 1.500 kalorija, što je jednako kao da urade oko 1.180 burpi vežbi, koja je kombinacija čučnjeva, sklekova i skokova.

Do ovog broja kalorija su stručnjaci došli sabirajući potrošnju pri različitim dnevnim zadacima majki i očeva – na primer, roditelji malu decu u proseku nose 108 minuta dnevno, čime troše 259 kalorija, piše practicalparenting.comau. Takođe, prosečno se igraju sa mališanima 50 minuta, što je jednako potrošnji 174 kalorije, šetaju bebu gurajući kolica 102 minuta i za to vreme potroše 184 kalorije. Druge aktivnosti poput stanja, oblačenja, kupanja, hranjenja troše oko 245 kalorija, čišćenje kuće 96, pripremanje obroka 52, raspremanje kreveta 25, rasklanjanje odeće 41, itd.

Tokom nedelje, uz pranje veša, odlaske u nabavku namirnica, čišćenje podova i druge kućne poslove, roditelji troše još oko 2.500 kalorija, pa prema ovom istraživanju, na mesečnom niovu, mame i tate troše u proseku više od 50.000 kalorija. Kada se te kalorije pogledaju u odnosu na vežbe, to je kao da roditelji mesečno urade 43.000 burpi vežbi.

BONUS VIDEO:

Mama troje dece uspela da smrša 20 kg TikTok/ljodielm

(Yumama/N. Z.)