Mnogi roditelji pronaći će se u sledećoj situaciji – ostavljate dete na vikend ili možda samo na nekoliko sati, a kako prilazite vratima, ono vam se kači za nogavicu, moli da ne idete, plače... Na kraju odete, ali vam je to i te kako pokvarilo raspoloženje i gde god da ste otišli, sada vas izjeda osećaj krivice.

Neprestano proveravate telefon, da biste od osobe koja je ostala sa vašim mališanom dobili informacije, a kada se vratite kući, uopšte se ne osećate osveženo od tog malog predaha, već imate osećaj krivice što se dete uznemirilo zbog vašeg odlaska.

Mnogi roditelji imaju ovaj problem, a klinički psiholog dr Beki Kenedi otrkiva zašto je zapravo važno da ponekad provodite vreme razdvojeni od deteta, kao i zašto vas to čini boljim roditeljem.

U videu koji je objavila na Instagramu, dr Kenedi je otkrila da je upravo ostavila kod kuće sina koji je vrištao i plakao da ne ide, kada je ona krenula da se nađe sa svojim drugaricama.

"Naravno da je moja prva reakcija bila: ’O bože, jesam li ja užasan roditelj? Toliko nam je usađen taj narativ da je majčinstvo neka vrsta mučeništva, da kada deca počnu da protestuju jer brinemo o delovima sebe koji nemaju veze sa njima, brinemo da radimo nešto loše. Ali, evo u čemu je stvar: deci nisu potrebne nesebične mučenice. Deci su potrebne čvrste vođe", ispričala je ona, pa se osvrnula na to zašto je važno da roditelji provedu neko vreme odvojeno od dece.

"Znate li šta ja znam? To što ću provesti vreme sa svojim drugaricama, gde ćemo pričati o drugim stvarima osim o deci, to što se brinemo o sebi i pričamo o stvarima koje volimo i različitim stvarima koje nas čine srećnim pored dece, to je važno za moje mentalno zdravlje kako bih mogla da budem tu za svoje dete. Mogu da donosim odluke za sebe. Mogu da postavljam granice. Mogu da ispunim svoje potrebe. I znate šta, moj sin ne može da bude uznemiren zbog toga".

Dr Kenedi je dalje objasnila da to što je njen sin uznemiren ne znači da je ona donela lošu odluku. "Želim da zapamtite to. Možete da brinete o sebi. Deci ne trebaju nesebične mučenice, već čvrste vođe", zaključila je.

Naravno, nije lako doneti ovakve odluke, i sigurno ćete ponekad ipak osećati krivicu, ali zaista, treba imati na umu da je dobrim roditeljima potrebno i da se na neko vreme razdvoje od dece, kako bi zadovoljili i svoje potrebe.

BONUS VIDEO:

Terapeutkinja se ne igra sa svojom decom TikTok/ domesticblisters

(Yumama/N. Z.)