Spavanje je jedan od najvećih izazova za sve roditelje. Mnoge mame i tate provode neprospavane noći, teško uspavljuju dete, a posebno je teško kada se beba budi više puta u toku noći. Evo kako je jedna mama za 3 dana uspela da nauči svoju bebu da spava celu noć:

"Do 7. meseca moj sin je spavao celu noć uz samo jednu pauzu za hranjenje. Bajka! Sve dok nas jednog dana u 2 sata nije probudio njegov vrisak. Postalo je sve gore i gore. Počeo je da se budi svaki sat, a ubrzo je cela porodica prestala da spava noću! Bilo je vreme da se nešto uradi... Počeli smo da tražimo razlog. Nedavno sam naučila svoju bebu da zaspi u mojim rukama (zaspala je tokom hranjenja). Ništa drugo se nije promenilo, pa je to ono što je uništilo naš bajkoviti režim! Ali kako? U potrazi za odgovorom našla sam prikaz knjige američkog somnologa R. Ferbera "Spavanje deteta. Rešenje za sve probleme."

Uz njenu pomoć, nečija beba je za samo nedelju dana naučila da spava celu noć! Sutradan sam imala knjigu. Ferber je tvrdio da je buđenje između faza spavanja apsolutno normalno - odrasli se odmah vraćaju u san. Ali mnoga deca, navikla, na primer, da uveče zaspu u naručju, zahtevaju iste uslove noću. Ovo se zove "negativna asocijacija na spavanje". Rešenje je da dete naučite da samostalno zaspi metodom produženog čekanja.

Metoda čekanja
U uobičajeno vreme, trebalo bi da stavite dete u krevetac i obavite "ritual": mazite se ili igrajte mirnu igru. Zatim napustite sobu tako što ćete ugasiti svetla i zatvoriti vrata. Uprkos hirovima, prvog dana nemojte posećivati dete 3 minuta. Onda uđite, smirite se i ponovo izađi. Drugi pristup je za 5 minuta, a treći i naredni za 7 minuta. Isto tako, ako se beba probudi noću. Svaki dan intervali treba da se povećavaju: drugi dan - 5/7/10 minuta; treći – 10. i tako do 25. Sumnje su me ozbiljno mučile: nije uzalud što psiholozi kažu da ne možete ignorisati plač deteta! Ali u knjizi, Ferber je naglasio razliku između svog pristupa i metode "neka plače".

Odlučili smo da pokušamo, ali uz uslov: prekinuti eksperiment ako naša beba ne zaspi nakon 3. posete prvog dana. Na kraju krajeva, 15 minuta plakanja ne bi mnogo doprinelo njegovom mentalnom zdravlju - osim možda mom. Hajde da delujemo!

Dan 1: Prekrivena "debelim slojem poljubaca", naša beba je ostala sama u 22:00. Nezadovoljno je plakao 3 minuta, stojeći u svom krevecu. Ali posle moje prve posete se smirio. Sledeći interval (5 minuta) sam izdržala u suzama! Ali nakon još jedne posete spavaćoj sobi, beba se iznenada smirila i zaspala. I što je najvažnije, ovo je bila prva noć u poslednje tri nedelje da se probudio samo jednom, oko 2 sata ujutru.

Dan 2. - Prvi interval je trajao 5 minuta, ali se plač čuo tek u 4. minutu. I posle prve "smirujuće sesije", naša beba je zaspala! Nažalost, te noći se dvaput probudio, a ja sam ga opet nosila na rukama. Međutim, inspirisani rezultatima prve večeri, odlučili smo da metodu damo još jednu šansu.

Dan 3. - Beba, ostavljena u sobi 7 minuta, uopšte nije plakala! Sačekao je da stignem, dobio zasluženu porciju poljubaca i zaspao čim sam mu pomogla da se postavi u horizontalni položaj. Te noći, cela naša porodica je blaženo spavala 11 sati sa pauzom za hranjenje u 6:25. Rezultat Svih narednih dana smo odstupili od Ferberovih preporuka i nismo povećavali intervale. Do sada, beba ili zaspi sama bez vriska i pre prve posete, ili počne da kuka posle 8-10 minuta - uđemo, smirimo ga, a on zatvori oči.

Što se tiče noćnih buđenja, 8. noći je došlo do recidiva: naša beba se budila tri puta i morala je da bude stavljena u krevet, ljuljana u naručju 30-40 minuta. Ali onda se nastanio u svom prethodnom režimu spavanja: od 22:30 do 8:30-9:30 ujutru, sa jednim buđenjem da bi se hranio oko 6 sati ujutro. Već 2 nedelje naša porodica ponovo spava preko noći..." - objasnila je mama za portal detstrana.ru.

BONUS VIDEO: 

Trik kako da vam beba spava noću TikTok/tomimariecook

 (Yumama/T.A.S.)