Da bi jedna mama bila u stanju da se stara o celoj porodici, i to tako da svi budu srećni i zadovoljni, važno je da ona bude dobro, u svakom smislu te reči. Majke često preuzimaju na sebe više obaveza nego što mogu da izdrže, zbog čega budu iscrpljene kako fizički, tako i emocionalno, a četiri koraka koje možete da preduzmete će to sprečiti.

1. Usvojite zdrave životne navike

Usvajanjem zdravih životnih navika ćete ojačati svoj imuni sistem, tako da bude spremniji da se odbrani od svih spoljašnjih izazova. Takođe, na ovaj način ćete smanjiti nivo stresa i anksioznosti, što je jako važno za vaše mentalno i emocionalno stanje, piše clickpentrufemei.ro.

Osim toga, imajte na umu da ćete na taj način i svom detetu pružiti dobar primer i naučiti ga da od najranijeg uzrasta brine o svom zdravlju i mentalnom blagostanju.

Prva stvar koju možete da uradite u okviru toga je da napravite plan nekih zdravijih obroka i vreme koje ćete posvetiti fizičkim aktivnostima. To vreme ujedmo možete da provodite i sa detetom – dok je ono u kolicima, vi možete da ga gurate i brzo hodate ili ako je starije, da ga uključite u svoj trening.

2. Ne zapostavljajte odmor

Zdrave životne navike ne podrazumevaju samo balansiranu ishranu i fizičku aktivnost, već i adekvatan odmor. Manjak vremena za odmaranje utiče na vaše zdravlje i sposobnost da se borite sa stresom. S druge strane, vreme za odmor pomaže telu da se oporavi od napornog dana, nakon čega ćete imati i više energije i strpljenja za svoje dete.

Dakle, izdvojite nekoliko trenutaka tokom dana za odmor i opuštanje, čak i ako je to samo nekoliko minuta.

Ne oklevajte da zatražite pomoć kada vam je potrebna.

Ohrabrujte dete da bude nezavisno kako raste, odnosno ne radite umesto njega ono što može samo – to je dobro za njega, a na taj način ćete i vi imati više vremena za sebe.

3. Budite realni

Čak i kada preduzmete sve ove korake, lako je popustiti pod pritiskom i nerealnim očekivanjima koja oblikuju sliku o savršenoj mami. Zato je važno da budete ralni, da pred sebe postavite realna očekivanja, i da znate da i one mame koje u vašim očima izgledaju savršeno takođe prave greške.

Takođe, imajte na umu da su svaka majka i svako dete drugačiji, tako da ono što odgovara jednima, drugima nimalo ne prija.

4.Povežite se sa drugim majkama

Osećaj izolovanosti može da doprinese osećaju iscrpljenosti, posebno kada dosta vremena provodite kod kuće sa svojim detetom. Kako niko ne razume bolje izazove i radosti roditeljstva od majki, najbolje je da se povežete sa drugim mamama i budete jedne drugima podrška. To će takođe smanjiti osećaj izolovanosti i iscrpljenosti.

Roditeljstvo je zaista najlepši posao na svetu, ali i najteži, zato isprobajte ove korake koji će pomoći da barem malo ublažite fizički i psihički umor.

BONUS VIDEO:

Šaranje lica mami TikTok/ moms

(Yumama/N. Z.)