Psiholozi tvrde da mnogi roditelji imaju tendenciju da potcene moć izgovorenih reči. Često kada smo tužni, ljuti ili umorni, znamo da kažemo detetu nešto što bi moglo da ga povredi ili utiče na njegovo samopouzdanje. Slično tome, postoji nekoliko fraza koje roditelji koriste da nesvesno potkopaju sopstveni autoritet kod dece.

Psiholozi objašnjavaju da ako nemamo dovoljno autoriteta, dete nas neće poslušati kada je to zaista važno i neophodno. Ovo mu zaista može naškoditi jer još uvek ne ume pravilno da razlikuje dobro od lošeg, bar ne kada je u pitanju malo dete.

Određene fraze koje često ponavljamo kao roditelji mogu ugroziti naš autoritet pred detetom, pa će nas dete manje slušati i poštovati. Jednu od njih najčešće koristi velika većina roditelja, a evo o kojoj rečenici je reč.

"Tužiću te mami/tati."

Ovo je fraza koju mnogi roditelji često koriste kada njihovo dete ne želi da ih sluša ili se loše ponaša. Psiholozi objašnjavaju da roditelj ovom rečenicom daje do znanja detetu da ne zna da se postavi na odgovarajući način, odnosno da se samostalno izbori za ono što očekuje od deteta, piše Index.hr.

Na neki način, ovakvim pristupom dete gubi poštovanje prema roditelju koji koristi pomenutu frazu, smatrajući da nije sposobno da samostalno reši situaciju. Kao rezultat toga, autoritet roditelja je trajno narušen i vrlo je moguće da ga dete ubuduće neće slušati.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

RANĐELOVIĆ O VRŠNJAČKOM NASILJU: Zaboravljamo da su roditelji i prevencija KLJUČNI za razvoj ZDRAVOG DETETA Kurir TV