Odgajanje dece je najteži, ali ujedno i najlepši "posao" na svetu. Ne postoji neki univerzalni odgovor na pitanje kako da dobro vaspitate dete, ali postoje različiti roditeljski stilovi, od kojih svaki na određeni način utiče na mališana.

Pored onih uobičajenih roditeljskih stilova, danas se može primetiti i još jedan, a to je da neke mame i tate pokušavaju da se ponašaju kao prijatelji svojoj deci. Da li je to dobro, treba li deca i roditelji da budu prijatelji? Većina stručnjaka kaže da roditelji treba da se ponašaju prijateljski prema svojoj deci koliko je to moguće, ali da ipak treba da prihvate svoju roditeljsku ulogu, prenosi verywellfamily.com.

Deci su potrebne granice, pravila i neko da ih vodi, a najbolji prijatelj im neće reći da je vreme da legnu u krevet, prime vakcinu, neće da ih uputi u sve one važne životne stvari – to je posao roditelja.

RIZICI PRIJATELJSKOG ODNOSA SA DETETOM

Mnogi roditelji smatraju da je lakše ponašati se kao prijatelj detetu jer će ono tako pre da posluša ono što govorite. Međutim, to zapravo samo zbunjuje dete jer ono očekuje da mu roditelj postavi granice i pravila, a roditelji koji su svojoj deci prijatelji to obično ne rade ili ne rade u potpunosti.

Gubitak autoriteta

Kada se ponašate kao da ste na nivou svog deteta, ne možete da očekujete da vas ono doživljava kao autoritet. A kada roditelj nije autoritet, dete može da postane anksiozno jer više nema osećaj da roditelj ima kontrolu, da će ga zaštititi. Da, deca će se verovatno žaliti kada im postavljate granice i kažete "ne", ali vi time radite ono što je najbolje za njih.

Narušen odnos dete - roditelj

Pokušavanje da se ponašate kao prijatelj svog deteta na njega stavlja nepotreban pritisak. Štaviše, jedna studija je pokazala da razvedene mame koje su sa svojim ćerkama delile informacije o finansijskom stanju ili negativne misli o bivšem partneru, time nisu poboljšale svoj odnos sa detetom, već su ih izložile stresu.

Kako naći ravnotežu

Nijedan roditelj ne želi da se oseća kao diktator, ali s druge strane, ne morate ni da odustanete od uloge roditelja da biste pokazali detetu da ga volite i da želite da provodite vreme sa njima. Možete da imate umereno prijateljski odnos sa detetom, a da ipak zadržite roditeljsku ulogu.

Kada je dete malo, vi ćete donositi gotovo sve odluke, ali kada je starije i ide ka tome da postane nezavisno, možete da se ponašate kao mentor svom detetu i dopustite mu da samo donese neke odluke – koje, to već zavisi od njegovog uzrasta i zrelosti. Naravno, ni to ne znači da ne treba da i dalje postavljate granice deci i disciplinujete ih.

Takođe, to što ćete raditi neke stvari u kojima svi zajedno uživate, i roditelji i deca, pomoći će da izgradite lep odnos, ali da zadržite balans.

Na kraju, imajte na umu da ne odgovara svoj deci isti stil roditeljstva i da svako od njih ima individualne potrebe. Ipak, fokusirajte se na to da budete dobar roditelj, a ne dobar prijatelj – vaše dete će imati mnogo prijatelja u životu, ali roditelje samo jedne.

BONUS VIDEO:

VASPITANJE BATINAMA NEDOPUSTIVO! Srbi misle da je NORMALNO TUĆI decu, a zapravo je to OGROMAN PROBLEM (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

 (Yumama/N. Z.)