"Moja baka provela je svoje rane godine ribajući podove u negrejanoj kući, i nikada nije bila dobrog zdravlja. Kolena su joj škripala dok je ustajala, a Parkinsonova bolest otežavala joj je kretanje. Uprkos bolovima od artritisa, uvek je pomagala drugima kada sam bila dete. Tada nisam znala da ću jednog dana ja biti ta koji će joj pomoći, ili da ona postavlja temelje kako ću godinama kasnije odgajati svog sina.

Peglala bi i prala veš u kariranom plavom kućnom ogrtaču pre nego što bi otišla u prodavnicu ribe i pomfrita po večeru za mog brata i mene. Dok se kretala u kao na usporenom snimku, ona bi se brinula o svima nama, pa čak i spremala za celu porodicu punu porodičnu večeru svake nedelje."

Moja baka je bila izvor smirenosti za mene

"Moja baka je bila najmlađa od osmoro dece i rođena je u radničkoj porodici u Derbiširu, okrugu u severnoj Engleskoj. Uvek je govorila da nema drugog izbora osim da "obavlja stvari". Dakle, kada sam bila dete, ostajala sam u njenoj kući kad god bi moja majka bila preopterećena. Bilo je nešto spokojno i mirno u njoj kada je moj porodični život bio haotičan. Kada je moja baka radila svoje poslove, igrala sam se oko njenih nogu; ona je bila moja luka u oluji. Jednog dana sam se nadala da ću biti ta osoba za nju, ali to je došlo ranije nego što sam mislila."

Počela sam da brinem o njoj u kasnim dvadesetim

"Uprkos njenoj borbenosti, počela je da slabi kada sam bila u kasnim dvadesetim. U početku je bilo sporo, ali se  ubrzalo, a njena pokretljivost je drastično smanjena. Morali smo da pomerimo njen krevet dole, zajedno sa komodom.

Da bih mogla da joj pomognem da se brinem o njoj , promenila sam radno vreme da završim u petak rano i da provedemo vikend zajedno što sam češće mogla. Posle dve decenije izvršili smo zaokret u ulozi koju čovečanstvo poznaje generacijama. Kao što je ona kupala i menjala pelene meni, ja sam kupala i menjala nju.

Imala je neke negovatelje koji su dolazili da je oblače, donosu joj obroke i stavljaju je u krevet, a moja porodica i ja bismo ispunjavali tako što bismo se brinuli o njenim drugim potrebama sve ostalo vreme. Sedela bih pored njenog kreveta u tihom bdenju, samo slušajući kako udiše i izdiše, ne znajući šta će joj biti poslednje.

Ti trenuci su mi pomogli da se pripremim za njenu smrt , i iako sam veoma anksiozna osoba, provođenje ovog vremena sa njom me je smirilo. To me je takođe naučilo lekcijama. Svaki put kada sam joj pomogao da ode u toalet, to me je naučilo kako da nekog drugog stavim na prvo mesto, kao i kako da sa ljubavlju komuniciram sa nekim ko te ne razume u potpunosti."

Vreme koje sam provela kao njen staratelj oblikovalo me je kao roditelja

"Moja baka je umrla 2014, a sina sam dobila sedam godina kasnije, 2021. Ipak, kada sam ga držala u naručju, osećala sam se kao da imam deo bakinog duha. Njegova odlučnost, radoznalost i smisao za humor odzvanjali su kao i njen, kao da nije prošlo vreme. Lako mi je da ih zamislim oboje zajedno — njega kako trči po kući, a nju kako zabavlja njegovu beskrajnu energiju. Postoji tako duboka veza između mladih i starijih i žao mi je što sam propustio da ih vidim zajedno.

Mislim da je briga za nekoga čulno sećanje koje te nikada ne napušta, a to što sam imao sina samo je ojačalo taj osećaj. Možda je kliše reći da znam koliko bi je učinilo ponosnom, ali to ne čini manje istinitim ništa. Držim se toga uporedo sa svojom tugom, i kao što me ona naučila kako da se neko oseća bezbedno.

Pokazujem svom sinu mesec, cveće, ptice na nebu i sve ostale sitne lepe detalje o životu koje bi samo ona primetila, a on sve to voli. Ispravno je koristiti to strpljenje, brigu i ljubav koju sam izgradio sa njom da se brinem o njemu s više ljubavi nego da je nisam poznavala. Iako ga nikada nije upoznala, moja baka mi je dala veliki dar da postanem bolja majka."

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore