Moderan način života ima brojnih prednosti, ali ponekad su roditelji toliko iscrpljeni svakodnevnim obavezama da zaboravljaju da pokažu svojim mališanima ljubav i pažnju. To, naravno, ne znači da mame i tate ne vole svoje dete, već mu prosto ne pokažu svakodnevno ljubav na način na koji to ono razume.

Istine radi, ima i roditelja koji prosto ne umeju da pokažu svoju ljubav, što opet ne znači da ne vole svoje dete, ali to svakako može da ima uticaj na mališana koji se ne oseća voljeno.

Da biste to izbegli, važno je da naučite da pročitate signale kojima vam dete poručuje da mu je potrebno više ljubavi i pažnje.

1. Dete razvija strah od napuštanja

Prvi znak da je detetu potrebno više ljubavi i pažnje je strah od napuštanja. Mališan koji se ne oseća voljeno se plaši da će biti napušten jer se oseća kao da roditeljima nije dovoljno važan.

Odrastanje u takvom emocionalnom stanju može da dovede do toga da dete kada odraste ostvaruje veze od kojih se emocionalno zavisan ili da ima manjak samopoštovanja, piše guiainfantil.com.

2. Pokušava da privuče pažnju

Drugi znak manjka ljubavi je "poziv za pažnju". Imajte na umu da je loše ponašanje deteta vrlo često samo alat kojim ono pokušava da privuče pažnju roditelja, da ih navede da mu pokažu naklonost.

3. Dete je tužno

Treći znak da je detetu potrebno više ljubavi i pažnje je očigledniji – dete je tužno, apatično ili ljuto i takvo je gotovo svakodnevno. Ovi simptomi, ako se zanemare i traje duži vremenski period mogu da dovedu do depresije.

4. U školi mu ide lošije nego ranije

Još jedan čest signal da je detetu potrebno više ljubavi i privrženosti su loši rezultati u školi ili sportu kojim se bavi. Ako se ono oseća kao da roditelje nije briga šta uče ni da li uče, kojim sportom se bave, ni njih to više neće zanimati.

5. Koristi negativan jezik

Ukoliko primetite da dete koristi negativne izraze, koji obeshrabruju ili možda odjednom psuje, moguće je da tako želi da vam poruči da mu treba više pažnje i ljubavi.

Pazite na svoje ponašanje kao roditelja

Ako uhvatite sebe da ste u određenom periodu manje pažnje posvetili detetu nego inače, vrlo je verovatno da i vi imate neku ličnu situaciju koja vas brine i skreće vam misli. Da biste se posvetili detetu, prvo morate da se pobrinete za sebe.

Da bi se dete razvilo u autentičnu osobu kakva jeste, potrebna mu je ljubav i briga roditelja, imajte to na umu i potrudite se da mališanu svaki dan pokažete koliko ga volite.

BONUS VIDEO:

Dete ima napad besa u prodavnici TikTok/skye.wheatley.waugh

(Yumama/N. Z.)