Prisustvo bake u životu porodice je najčešće pravi blagoslov, kako za decu, jer rastu uz neizmernu ljubav, ali i za roditelje jer znaju da postoji neko na koga mogu da se oslone i povere dete na čuvanje.

Međutim, teškoće nastaju kada baka pokušava da isprave svoje greške koje je pravila kada je odgajala svoju decu i počinje previše da se meša u vaspitavanje unuka - od kažnjavanja do dopuštanja stvari koje roditelji ne dozvoljavaju detetu.

Šta roditelji treba da urade ako se baka previše meša:

Prvo, morate znati i zapamtiti da su samo roditelji odgovorni za podizanje deteta i razvoj ličnih kvaliteta.

Drugo, ako bake i deke veruju da, pošto su uspeli da odgajaju sopstvenu decu više znaju od vas, morate im reći da ste sada samo vi u ulozi roditelja.

Treće, bez obzira na liniju srodstva, svako u porodici treba da teži jednom cilju - da se sve radi u najboljem interesu deteta, a ne da svako ispunjava svoje hirove.

Možda ste nekoliko puta pričom pokušali da skrenete pažnju, ali nije uspelo... Šta roditelji treba da rade?

1. Vaša pravila treba da važe u vašem domu. Morate odlučiti koliko kompjuterskih igrica vaše dete treba da igra, kada da ide u krevet, šta da jede itd. Moguće je da će baka reći da u njenoj kući važe neka druga pravila, ali vi istaknite neka osnovna koja su vezana za zdravlje deteta i ne smeju da se krše. Takođe, ako baka dolazi u vaš dom da pričuva dete, stavite na vidno mesto pravila i raspored da cela porodica može da vidi.

2. Ako je dolaskom bake (dede) sve krenulo naopako, onda odnos treba da se sredi samo ne pred detetom. Svađa pred detetom neće doneti ništa dobro, već otvorena i iskena komunikacija sa poštovanjem. Više nema okolišanja, sada je važno da kažete direktno i otvoreno.

3. Izbegavajte situacije u kojima ljubazna baka počne da žali nad pravedno kažnjenim detetom. Štaviše, ona ne bi trebalo da ukine kaznu. Na ovaj način se podriva vaš autoritet - zato istaknite poštovanje vaših mera kao pravilo.

BONUS VIDEO:

U 80. godini ima kožu bez bora, bez filera i botoksa TikTok/yurileeeee

(Yumama/T.A.S.)