Da li je bolje da angažujete dadilju ili da ostavite dete da ga čuvaju baka i deka? Psiholog Irina Česnova za portal deti.mail.ru otkriva prednosti i nedostatke.

Baka ili dadilja: za i protiv
"Prednosti i mane dadilja su poznati. Ovo je zaposleni, koji odmah uspostavlja i neophodnu hijerarhiju i distancu u odnosu (glavno je da je zadrži). Odgovornosti dadilje mogu biti navedene u ugovoru; možete je pitati mnogo stvari bez straha da ćete uništiti vezu.

S druge strane, dadilja je osoba koja ne pripada porodici, ona je nepoznata osoba. Zbog toga se mnogi roditelji pitaju kako razumeti da li je njen naizgled prijateljski i pouzdan izgled maska ili joj se zaista može poveriti ono najdragocenije – dete?

Moguća alternativa dadilji je baka (ako je u blizini i ne odbija da čuva decu). Po pravilu se čini da je baka pouzdanija opcija, ali dobro poznajete svoju majku, tetku ili svekrvu i možete predvideti šta da očekujete od nje.

Za razliku od dadilje, baka neće namerno učiniti ništa loše detetu. Čak ni metode vaspitanja starije generacije koje su, po vašem mišljenju, neispravne, nemaju za cilj da vam pokvare živce i liše sna, već od srca i, u principu, dobronamerno. Ipak, kada niste tu, baka će verovatno raditi ono što ona smatra da je ispravno.

Da li treba da platim baki?
Ako idete na posao, a planirate da ostavite baku sa detetom, vredi razmisliti da li i kako treba da "nadoknadite" napore i vreme koje će ona provesti sa bebom.

Čak i ako je baka već u penziji i podizanje unuka je njen životni san, podizanje dece je i dalje ogroman posao. Ponekad ova "kompenzacija", čak i nematerijalna, može biti izvan mogućnosti mlade porodice. Na primer, ako baka preuzme ulogu glavnog vaspitača svojih unuka i na osnovu toga počne da se aktivno meša u vaš porodični život. Kao rezultat toga, najverovatnije ćete odlučiti da je dadilja bolji izbor nego trud oko prevazilaženja sukoba i različitih mišljenja sa bakom.

Takođe, ako baka napusti posao u interesu porodice svoje ćerke ili sina, postoji "izgubljeni profit". Ona gubi prihode, svoj uobičajeni način života i status samostalne osobe koja se oslanja na sebe i koja može sama da se izdržava (a to je važan osećaj).

Kako početi da plaćate baki (i kome je to prikladno)
U našoj kulturi nije uobičajeno nuditi redovno plaćanje voljenoj osobi da "čuva bebu". Ovo deluje neobično, posebno od baka: "Da li je moguće uzeti novac od ćerke ili sina za pomoć oko deteta?"

U našoj tradiciji bake se ne plažaju, već se od njih traži pomoć. A oni, zauzvrat, imaju pravo da računaju na zahvalnost za ovo u različitim oblicima. I dalje predlažem da razmislite o gotovinskoj opciji i da ponudite baki novac. Ako vam životna situacija to dozvoljava, u tome možete pronaći mnoge prednosti.

Šta treba da uradite:

  • Dobijte saglasnost svih strana. Ovo se odnosi na internu saglasnost svih učesnika da je ovo najbolja opcija u vašim porodičnim prilikama.
  • Sastavite usmeni ugovor. Zvuči veoma suvoparno i poslovno, ali u stvari je to samo dogovor o namerama sa jasnim razumevanjem da se u svakom trenutku može revidirati ako se nešto promeni kod roditelja ili same bake.
  • Novac koji dajete baki nije isplata zaposlenom, već vaša zahvalnost i priznanje što cenite njen trud. Ova zahvalnost se jednostavno izražava u novčanom obliku. Ovo se ne može predstaviti čak ni kao plaćanje, već kao doprinos odrasle dece pristojnom načinu života penzionisanih starijih roditelja.

Jedna od očiglednih prednosti ove opcije je što dete raste pod nadzorom voljene osobe i nalazi se u većoj emocionalnoj sigurnosti nego ako u to uključite ljude spolja. Osim toga, nećete morati da brinete o stvarima poput nepoštenja, neadekvatnosti, pa čak i krađe.

Zamke: baka ostaje baka
Pošto baka prima novac za čuvanje deteta, ona ne postaje najamni radnik koji može da bude "ukoren" da se ne snalazi ili ne radi kako "treba". Baka ostaje baka.

Veoma je važno da se pridržava glavnih roditeljskih principa vaspitanja (da dete ne bude dezorijentisano činjenicom da mora da poštuje kontradiktorna pravila). Ako se baka u nekim manjim trenucima ponaša drugačije od majke, to je čak i dobro. Neka vaše dete ima različita iskustva u interakciji sa bliskim odraslima."

BONUS VIDEO:

vaspitanje sina za dobrog muža Tiktok/thatlawyermomlife

(Yumama/T.A.S.)