Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTAC PREDRAG POPOVIĆ - "NIJE TI DETE ZBOG TOGA KRIVO! NE TREBA I ONO DA ISPAŠTA": Kako se podižu srećna i vredna deca

"Detetu daj radost života, a ne tugu odraslih…" Reči Oca Predraga Popovića podstiču da dublje razmislite o detetu u sebi, ali i o tome sa čim kao roditelj emotivno "hranite" svoju decu... Kako se podižu srećna i vredna deca...

 Otac Predrag Popović kako se podižu srećna i vredna deca.jpg Izvor: Youtube/Printscreen/PRVA

Otac Predrag Popović na svom YouTube kanalu i društvenim mrežama često priča o vaspitavanjudece, roditeljstvu i o tome kako da podignemo zdravu i srećnu decu, odnosno kako sačuvati mir i radost u porodici.

Jednom prilikom, Otac Predrag Popović objavio je na Instagramu emotivnu poruku o tome kako da nam deca budu srećna i dugovečna, zašto je važno da ih ne "hranimo" svojim negativnostima, ljutnjom i besom, kao i koliko je dragoceno ako zadržimo i negujemo dete u sebi.

Pročitajte njegove reči u nastavku:

"Odrasti, ali nemoj!

Odrasti, ali nemoj zaboraviti dete u sebi.

Nemoj zaboraviti da se igraš.

Ne zaboravi da pored svojih problema vidiš lepotu dečjeg pogleda na svet. Ne dozvoli da te tuga i žalost pobede i ubiju u tebi dečiju radost. Pa i kad se naljutiš, odljuti se brzo, kao dete.

Kad te naljute, oprosti brzinom dečije dobrote.

Nemoj ugnjetavati dete u sebi i decu oko sebe jer te život gnjavi i nije ti ispao kako si ti mislio. Nije ti dete zbog toga krivo! Ne treba i ono da ispašta.

Ne znam da li si kad razmišljao da su deca rezervoari radosti, ljubavi i svetosti? Kako onda nastaju mrzovoljni i tužni ljudi?

Tako što ih mi time zarazimo. Ako hoćeš da ti dete u tebi bude što duže živo onda neguj u njemu ljubav i radost. Detetu malom daj radost života, a ne tugu odraslih…

Odrasli previše pričaju o zlu, o strašnim stvarima, o crnoj hronici i nekako neprekidno očekuju da se nešto loše desi. To ubija hrabrost i izaziva kukavičluk, a kod dece stvara osećaj krivice što ne mogu da ispune kriterijume roditelja i tako se u srcu deteta stvara tuga, a ako ostane tu duže vremena onda i bes. I tako dobijete tužnog i mrzovoljnog čoveka koji sve vidi crno.

S druge strane, ako pred vašom decom ne pričate loše reči i crnu hroniku i posvetite im malo vremena, biće duže srećniji. Ako im date životinje da se igraju sa njima i loptu da jure za njom i decu da komuniciraju deca će se naučiti detinjstvu koje će uvek živeti u njima i svetleti u mračnim momentima. Dajte im i neku odgovornost čime će se ponositi pred vama kada to odrade i biće vredni ljudi. I tako ćete videti jednoga dana i starca od 80 godina kako se smejulji uprkos pređenim kilometrima i radi nešto, a sa svojim unukom priča o svom detinjstvu sa radošću.

Ta sreća posle sa dede pređe na unuče i time oboje postaju pomalo detinjasti i pomalo zreliji.

Ljubav je jedina koja kad se deli ne smanjuje se, već se uvećava.

Budimo deca što duže. Učimo od njih. Ne zaboravite svoje detinjstvo, a ako vam je ono uzeto vi ga drugima ne uzimajte već ga darujte.

To će biti najveći dar – dati ljubav koju si ti želeo a nisi imao. Samo taj poklon dajte deci umesto ispunjavanja hirova svojih i tuđih i bićete dobar roditelj i imaćete dobru decu."

Autor: Otac Predrag Popović

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:14
Kako su roditelji hranili decu 80-ih i 90-ih
Izvor: TikTok/nostalgicallyrachel
Izvor: TikTok/nostalgicallyrachel

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica