Dakle, umesto fizičkih ili verbalnih kazni, Američka akademija za pedijatriju predlaže korišćenje disciplinskih metoda kako bi ih naučila šta je ispravno ili pogrešno, kako prenosi Parenting First Cry. Pre nego što kaznite svoje dete, morate početi tako što ćete s njim razgovarati o ključnim stvarima. Učinite ih da razumeju gde greše na način koji im je ljubazan i razumljiv. Objasnite im zašto je važno da se pridržavaju uputstava i koje bi mogle biti posledice neposlušnosti. Takođe, pre izricanja kazne, naterajte ih da razumeju šta i zašto dobijaju, kako bi shvatili da postupci imaju posledice i da će nedolično ponašanje biti kažnjeno. Možete slediti ove načine od strane Američke akademije za pedijatriju (AAP) da naučite svoje dete disciplini i dobrim vrednostima:

1. Postavite primere za njih

Deca su najbolji imitatori. Oni rade i prate ono što vide da radite. Dakle, ako želite da se ponašaju kao najbolja verzija sebe, morate se i vi tako ponašati i pred njima dok rastu. Pretpostavimo da im kažete da bace smeće u kantu za smeće, a vi bacite omot od čipsa na pod, oni će samo uraditi ono što vi radite, a ne ono što ste im rekli.

2. Imajte više razumevanja

Dajte svom detetu priliku da objasni zašto je uradilo to što je uradilo. Slušajte ih otvorenog uma. Pošto su premladi i još uvek otkrivaju svoje emocije poput besa i ljubomore, budite empatičniji i sa razumevanjem prema njima, a zatim analizirajte njihovo negativno ponašanje koje je dovelo do kazne. Kada shvatite njihovu stranu razumevaja, možete prilagoditi pravila i kazne ako je potrebno.

3. Postavite granice

Od samog početka, kada vaše dete počne da razume stvari, recite mu opšta pravila kuće i šta je u redu, a šta ne. Postavljanjem granica obezbedićete disciplinu kod deteta.

4. Naterajte ih da razumeju ponašanje i posledice

Kažnjavanje dece bez davanja do znanja za šta su kažnjeni neće biti efikasno. Stoga, kada ih kažnjavate, osmislite kreativne načine da im pomognete da povežu kaznu sa svojim lošim ponašanjem i nauče odgovornost za svoje postupke.

5. Pokažite im svoju ljubav i naklonost

Deca ne razumeju da su kazne koje im roditelji daju za njihovo dobro. Oni odvajaju ljubav i naklonost od kazne i vide to na neinspirativni način. Najbolje što možete da uradite je da ih naterate da shvate zašto dobijaju određenu kaznu. Kada se kazna završi, pokažite im svoju ljubav i naklonost kako se ne bi emotivno odvojili od vas.

15 kreativnih načina kažnjavanja deteta

Ako se pitate kako da kaznite dete a da ne izgubite živce, osmislili smo 15 najboljih kazni za decu. Kreativne kazne za decu na ovoj listi nisu oštre i obezbeđuju da deca nauče važnost poštovanja pravila.

1. Tajm-aut ili ćošak

Većina roditelja bi svojoj deci dala tajm-aut zbog lošeg ponašanja, pri čemu deca sede u tišini u uglu. Međutim, ponekad sedenje u ćošku, kazni možda neće dobro raditi sa svom decom, jer su deca često aktivna. U takvim slučajevima, roditelji mogu da isprobaju „time-ins“ kada svoje dete pošaljete u nestašni ugao, gde umesto da sedi i ne radi ništa, dete dobija zadatak koji odgovara uzrastu. Ovi zadaci mogu uključivati pamćenje pesme, pisanje slova abecede, bojenje slike ili rešavanje matematičkih zadataka. Ovo će služiti svrsi kazne, a istovremeno će detetu dati nešto korisno da uradi.

2. Vežbanje

Ovo je kazna koja može biti malo nepoželjna za vaše dete, posebno ako ne voli da vežba, ali će dete sigurno naučiti o posledicama lošeg ponašanja. Na primer, ako dete ostavi prljavo posuđe na stolu nakon što mu je nekoliko puta rečeno da to ne radi, možete ga naterati da uradi 10 čučnjeva ili trbušnjaka. Ako je njihovo ponašanje loše na društvenim okupljanjima ili na drugim javnim mestima, možete ih zamoliti da otrče par krugova. Na kraju će naučiti da vežbaju, što će im biti dobro u budućnosti. Međutim, nemojte preterivati sa ovim jer to može izazvati zamor mišića kod vašeg deteta.

3. Naterajte ih da rade kućne poslove

Napravite listu od 25 do 30 poslova kao što su zalivanje biljaka, brisanje prašine sa polica, sušenje posuđa itd. Dodelite bodove svakom zadatku. Na primer, zalivanje biljaka može biti 20 poena, pranje sudova može biti 40 poena. Ako vaše dete postaje razmaženo derište, a njegovo loše ponašanje izmiče vašoj kontroli, recite mu da mora da zaradi poene (i svoju slobodu) dovršavanjem kazne. Na primer, ako se potuče sa prijateljima, mora da zaradi 150 poena pre nego što ponovo počne da se igra sa svojim prijateljima. Na ovaj način ćete ga disciplinovati i on će postati bolji u kućnim poslovima kako bi povratio svoju privilegiju.

4. Tajmer

Ako vašem detetu treba predugo da završi zadatak, kao što je završetak domaćeg zadatka ili čišćenje sobe, podesite tajmer. Recite detetu da će, ako tajmer zazvoni pre nego što završi, izgubiti neku privilegiju kao što je dozvola da gleda crtane filmove dva dana ili da izađe da se igra sa prijateljima na jedan dan. Ovo će podstaći dete da zadatak završi na vreme i postepeno će to postati redovna navika.

5. Vežbanje zadataka za školu

Ovo se posebno odnosi na decu koja imaju problema sa školskim zadatkom ili imaju loš uspeh na školskim testovima. Pobrinite se da im pomognete da dobiju mnogo dodatne vežbe kod kuće. Odštampajte radne listove i naterajte svoju decu da rade na njima. Možete objasniti svom detetu da dok ocene ne porastu, mora da posveti dodatno vreme vežbanju tog predmeta čak i ako to znači manje vremena za igru dnevno. To će im pomoći da nauče temu i biće im drago što im pomažete umesto da ih grdite.

6. Tegla kazni

Razgovarajte sa svojim detetom i smislite listu kreativnih kazni. Zatim zapišite ove kazne na komade papira i stavite ih u teglu. Sledeći put kada se vaše dete bude loše ponašalo, zamolite ga da uzme papirić iz tegle za kazne i uradi sve što je napisano na njoj. Ove kazne treba da pomognu deci da nauče nešto novo ili da bolje iskoriste svoje vreme. Neki primeri ovih lakih kazni uključuju aktivnosti, poput iznošenja smeća, pranja sudova, savijanja veša, organizovanja ormana ili šetanja ljubimca.

7. Vreme za hlađenje

Ako vaše dete kipi od besa ili je uradilo nešto loše u kući, pustite ga da se ohladi tako što ćete ga izvesti na trčanje ili ga poslati da prošeta kućnog ljubimca, ako ga imate. Ovo će im pomoći da se smire i takođe će im dati vremena da razmisle o tome šta su uradili. Kada se vrate, možete mirno objasniti šta su pogrešili i kako to treba da isprave. Vreme za hlađenje će takođe pomoći roditeljima da se smire kako bi mogli da disciplinuju decu bez gubljenja strpljenja.

8. Sredi nered

Ovo je efikasan način da se pobrinete da vaše dete sredi nakon što napravi nered. Na primer, ako vaše dete ostavlja igračke ili umetničke potrepštine u svojoj sobi, odnesite te igračke i sakrijte ih. Recite svom detetu da će izgubiti privilegiju da koristi te umetničke potrepštine ili da se igra sa svojim igračkama dok ne počisti za sobom.

9. Područja bez svađe

Područja bez borbe su zapravo za one roditelje koji imaju problem sa svojom decom koja se stalno svađaju. Odredite određene delove kuće kao zone zabrane svađe. Neka na te prostore lepe svoje omiljene plakate ili karikature i kažite im da je pravilo da se ne smeju svađati pred tim slikama. Ovo će smanjiti broj svađa i pomoći im da pronađu način da se bolje slažu. Ako prekrše ovo pravilo, odredite kazne za njih. Evo nekoliko primera za kažnjavanje dece – grlite brata ili sestru 5 minuta ili obavljajte poslove svog brata ili sestre 2 dana. To će im pomoći da se bolje povežu, a vi nećete imati glavobolju zbog tih stalnih sukoba.

10. Rano spavanje

Ovo dobro funkcioniše i za malu i za stariju decu. Deca vole igru i mrze spavanje. Dakle, ako se loše ponašaju, recite im da će im vreme za igru skratiti i da će morati rano da odu u krevet. Dani u kojima se dobro ponašaju daju im dodatno vreme za igru.

11. Zamena uloga

Morate biti svesni igre preokretanja uloga koja se igra iz zabave, ali kada radite ovo kao kaznu, nateraćete svoje dete da radi jedan od vaših poslova koji su mu dosadni, kao što su čišćenje, pranje veša, brisanje, usisavanje itd., a vi ponašaće se kao dete. Neka osnovna pravila i pravila o slobodnom vremenu mogu se postaviti unapred tako da deca ne ispadnu u potpunosti kada se uloge promene. Trebalo bi da znaju šta se od njih očekuje ako žele da glume odraslog.

12. Klikeri u boci

Možete držati staklenu bocu ili teglu željene veličine sa dovoljno širokim otvorom da ispadnu klikeri. Koristeći trajni marker i mernu skalu, napravite oznaku nakon svaka 3 do 5 cm. Na svakoj oznaci, postojaće privilegija koju će dete izgubiti. Sada, u zavisnosti od istorije lošeg ponašanja koje je vaše dete imalo, možete definisati koliko kuglica treba da uđe u bocu svaki put kada napravi istu grešku. I svaki put kada nivo kuglica pređe oznaku na tegli, izgubiće privilegiju. Dete će u nekom trenutku biti prinuđeno da ispravi svoje ponašanje kako bi izbeglo ispunjavanje tegle i gubitak privilegija.

13. Lupanje vrata

Mnogi ljudi imaju tu naviku da lome ili lupaju stvari kada su ljuti. Ponekad, kada se deca naljute i frustriraju, zalupe vrata iz sve snage. Ako vaš mališan ima ovu naviku, ono što ćemo vam reći je jedna od smešnih kazni za lupanje vratima. Kada zalupe vratima, za kaznu, možete ih uputiti da potpuno otvore i zatvore vrata na miran i ljubazan način. Možete ih zamoliti da to urade 10 ili 20 puta.

14. Kod upozorenja

Kod upozorenja je jedna od najsuptilnijih tehnika za ublažavanje lošeg ponašanja deteta i savršeno dobro funkcioniše na javnim mestima i na skupovima kada ne želite da grdite svoje dete. Vi i vaše dete možete da odlučite za šifru upozorenja, poput reči ili broja, između vas. Dakle, kada se vaše dete loše ponaša, možete izgovoriti šifru upozorenja i uštedeti svom mališanu nevolje sramote pred ljudima.

15. Posluživanje večere

Deca se često zezaju za večerom i ne dolaze za sto na vreme, čak i nakon što ih više puta zovete. U tom slučaju, kada dođu za sto, možete ih zamoliti da za kaznu služe večeru svima koji su za stolom. Na taj način će razumeti napore osobe da napravi večeru i vrednost uloženog truda i vremena.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Digitalna demencija kod dece TikTok/stricek_dusko