Velika porodica podrazumeva ljubav, požrtvovanost, zajedništvo i sreću, a li i razne obaveze, izazove i dobru organizaciju. A svakako nema boljeg organizatora od mame. Mnoge majke koje imaju jedno ili dvoje dece pitaju se - "pa kako uspevaju žene sa petoro, kada ja jedva postižem?" Pitali smo Yumaminu čitateljku JelenuSavić koja je mama petoro mališana koja je njena tajna.

"Majka sam petoro male dece i trenutno mi je jedini posao da tu decu izvedem na pravi put. Najstariji sin ima 8 i po godina i ide u drugi razred osnovne škole, mlađi sin ima 5 godina, ćerka 3 godine, opet sin 2 godine i bebica ima 3 meseca. Dakle, razlika u godinama između dece je mala." - objasnila je Jelena, a mi smo je pitali kako počinje njen dan:

"Moj dan počinje rano, između 5h i 6h ujutru. Tad uživam u tišini dok se banda ne probudi i dok ne krene vriska. Spremanje najstarijeg sina za školu, ostala su deca kod kuće sa mnom. Preko dana moram da stignem sve da uradim: domaći, spremanje ručka, zabava sa mlađom decom. Dobro je što mi mlađa deca spavaju u podne pa imam vremena i da spremim ručak, sredim po kući, čak mogu i epizodu omiljene serije da pogledam. Imamo rutinu koju strogo poštujem, uveče je uvek u isto vreme večera, kupanje i deca iako su različitih godina svi spavaju u isto vreme (21h)."

imuno fest000004.jpg
Privatna arhiva 

Kako je navela, sanjala je o velikoj porodici i ističe koje su prednosti kada u kući raste više dece:

"Uvek sam maštala o velikoj porodici, doduše ne ovoliko velikoj ali, desilo se da budemo baš velika porodica kojoj se niko nije nadao. Prednost velike porodice je što znam da će jednoga dana moja deca uvek imati jedno drugo, da se čuvaju međusobno, da se paze i poštuju. Samim tim mislim da će se bolje ophoditi i prema drugima jer se to uči u porodici, uče kako treba da se ponašaju jedni prema drugima. Prednost je što uvek čujete neki dečiji smeh, samim tim vam je srce uvek ispunjeno. Jednostavno znate da nikada nećete biti sami u životu."

Jelena priznaje da je izazov reagovati u istom trenutku na potrebe svakog deteta od njih petoro, kao i da uspostavljanje dobrih odnosa među malom decom može da bude poduhvat:

"Najveći izazov mi je da odgovorim na sve njihove prohteve, zahteve, pitanja koja mi postavljaju u toku dana. Nekad u isto vreme svi nešto hoće, a ja jednostavno ne mogu svima u isto vreme pomoći i onda krene ili plač ili nerviranje jer ja u tom trenutku nisam nešto uradila što je neko od njih hteo. Problem je iskontrolisati 5 različitih karaktera, pogotovo što su u tim nezgodnim godinama kada ne znaju da kontrolišu emocije i osećanja pa često bude vriske, ljutnje, nervoze. Izazov je i sprečiti svađe između dece koje se dešavaju što je logično, dešavaju se svađe oko igračaka, oko crtaća, čak se nekad svađaju i oko toga ko će gde da sedne kada se ruča."

imuno fest000001.jpg
Privatna arhiva 

Ipak, jedna olakšica za sjajnu mamu petoro mališana bilo je to što su sve trudnoće i porođaji prolazili bez bilo kakvih komplikacija:

"Trudnoće su mi bile lagane, bila sam u svim trudnoćama aktivna bukvalno do samog porođaja. A što se tiče porođaja mislim da su bili filmski, laki i brzi. Mogla bih rađati 10 puta. Sve su mi trudnoće bile iste, ne bih izdvojila ni jednu jer mi zaista ništa nije bilo teško ni u jednoj trudnoći."

Na pitanje šta joj je najvažnije da nauči decu, Jelena odgovara:

"Najvažnije kod dece mi je da nauče da poštuju drugu decu, da se poštuju međusobno, da poštuju mene i supruga kao svoje roditelje. Važno mi je da imaju lepe manire i fino vaspitanje. Najstariji sin ima obavezu oko škole, ostalu decu ne forsiram, smatram da treba što duže da se igraju i da budu deca bez većih obaveza."

imuno fest000005.jpg
Privatna arhiva 

I na kraju, pitali smo Jelenu ono što mnoge mame zanima - kako sve postiže:

"Najvažnija stvar u mom životu je organizacija. Svakome ko me pita kako postižem, kako izdržavam uvek odgovorim da je organizacija 80% uspešnosti. Suprug i ja živimo sami sa decom, nema ispomoći baka i deka jer oni žive u drugim gradovima, kada je suprug na poslu ja sam sama sa njima i sve na vreme stignem jer dobro isplaniram svoj dan i vreme. Nekad mi se čini da lakše izlazim na kraj sa njih petoro nego kada sam imala jedno dete. Istrenirana sam, uvek u pokretu, rutina i samo rutina. Sigurna sam da zvuči teško ali, zapravo kada dođemo u takvu situaciju shvatimo koliko mi žene zapravo možemo. Moj savet je da se mame ne boje i nikako da ne razmišljaju unapred da li će moći nešto da urade jer zaista ništa nije toliko strašno kao što izgleda. Mislim da je nama još i teže jer živimo kao podstanari, jednog dana kada budemo imali svoj dom sve će biti na svom mestu." - zaključuje Jelena Savić mama petoro dece.

BONUS VIDEO:

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald


(Yumama/T.A.S.)

 Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.