Blizanci Dilan i Dejniol iz Velike Britanije, rođeni su u 25. nedelji trudnoće. Dilanje imao samo 900 grama, a Dejniol oko 850 grama.

Njihovi roditlji prebledeli su kada im lekari rekli da se pripreme na najgore. Pluća njihovih beba bila su toliko nerazvijena da su ih hitno prebacili na odeljenje intenzivne nege. Tamo su ih spojili na aparate za disanje i umotali u posebne plastične vrećice kako bi stvorili toplinu i vlagu nalik uslovima u majčinom stomaku.

Nakon 14 nedelja u bolnici, Dejniolovo stanje je počelo da se popravlja, pa su lekari odobrili roditeljima da ga vode kuće. Drugi blizanac i dalje je disao pomoću aparata, i sve je više propadao nakon što su ga odvojili od brata.

Roditelji su poželeli da sastave blizance kakobi se oprostili jedan od drugog, smatrajući da Dilan nema šanse da preživi. Međutim, samo pet minuta nakon što su sastavili braću u inkubatoru, dogodilo se čudo. Nivo kiseonika kod bebe koja je ostala na lečenju se popravljao.

Otišli su kući sa Dejniolom i dogovorili se sa lekarima da če ovakvo druženje ponoviti za dva dana. Nakon što su ponovo proveli neko vreme zajedno u inkubatoru, Dilanovo stanje je počelo da se popravlja toliko da je počeo i samostalno da diše. Majka smatra da je brat uspeo da spasi život svog blizanca.

"Niko to nije očekivao, ni mi, ni lekari. To je zaista čudo. Svojim zagrljajem mu je spasio život. Bilo je fantastično posmatrati tako nešto, kao da su svima želeli da kažu da nikako ne smemo da ih razdvajamo. Ta veza između blizanaca zaistapostoji",rekla je presrećna majka i dodala da su prošlog meseca napunili godinu dana.

Blizanci
Shutterstock Blizanci

Maleni je u bolnici proveo ukupno sedam meseci pre ngo što se pridružio svojoj porodici. Ne postoji zdravstveno objašnjenje za tako naglo i neočekivano poboljšanje zdravstvenog stanja, ali poznato je da dodir pomaže, bilo roditeljski bilo braće i sestara. Takođe,mnogi roditelji blizanace veruju u takozvani spasilački zagrljaj blizanaca.

(Yumama)