Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smeh kao lep poklon

Smejanje, osmehivanje, kikotanje, smejuljenje, smeškanje, valjanje od smeha-neophodni su deo svakog detinjstva i uslov srećnog odrastanja. Danas se često misli da je upravo osmeh ono što dete čini detetom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Smeha ne može biti previše i on ne može biti štetan. Naprotiv. Bez obzira da li je u pitanju dete ili odrasla osoba, svako u svom društvu voli one koji se mnogo smeju i koji su dobro raspoloženi. Zašto? Dobro raspoloženje zarazno je koliko i loše.

Na žalost, već sa prvom socijalizacijom, naša deca malo pomalo prestaju da se smeju. Za neke je prva socijalizacija vrtić, a za neke osnovna škola. Ukoliko je vrtić dobro organizaovan i u velikoj meri odgovara potrebama deteta, ova velika promena u njegovom životu ne mora se odraziti naglim prestankom osmehivanja ili smeha.

Predlog 1

Ono što se preporučuje, kada vam se učini da imate sve manje vremena za maženje ili igranje, pokušate da to nadoknadite - smehom. Zajedničkim smehom vi ne samo da produžavate detinjstvo vašeg mališana, već mu povećavate i šanse da u životu bude optimista. Što se više smejete (i vi i vaše dete) više uspevate da izgrađujete čvrste međusobne veze i optimizam.

Predlog 2

Važno je da za ovaj sat odaberete vreme kada su svi ukućani prisutni (možda neko popodne ili vikend pre podne) i da ga se dosledno pridržavate iz nedelje u nedelju. Kontinuitet koji se na ovaj način postiže je od ogromne važnosti. To znači da svi ukućani imaju celu nedelju da se pripremaju i da smisle nešto što će druge zasmejati. Da li će nešto izrecitovati, praviti grimase, pričati viceve - stvar je pojedinačne odluke.

Predlog 3

Idealno bi bilo da nedeljne seanse smejanja snimate kamerom. Ona ne mora biti sakrivena, ali dobro je da stoji na jednom mestu, bude uključena na vreme, a ne da zahteva angažavanje nekog od ukućana. Pregledanje ovih snimaka donosiće vam dodatnu radost, naročito kada prođe nekoliko godina i deca poodrastu.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica