Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve više mladih agresivno izbeljuje zube: Stomatolog protiv TRENDOVA na društvenim mrežama

Tinejdžeri su opsednuti lepim 'holivudskim' osmehom, te na društvenim mrežama postaje trend raznih stomatoloških intervencija. Stomatoozi upozoravaju da ovo nikako ne bi trebalo da rade...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Postoji trend na TikTok-u gde korisnici razmenjuju svoja iskustva o brušenju zuba do živca i stavljanju navlaka, a sve kako bi imali "savršen osmeh". Mladi blogeri širom sveta pokrenuli su trend "ajkulini zubi", gde prikazuju svoje izbrušene zube, spremne za fasete. 

Povezane vesti

Povezane vesti

Neki dobijaju fasete, a neki stavljaju krunice koje se menjaju svakih 10 do 15 godina.

Priprema za postavljanje krunice agresivnija je od fasete i ugrožava veći deo zuba, pa stomatolozi to ne preporučuju mladima.

"Nosiće proteze već u četrdesetoj godini," rekao je jedan londonski stomatolog, komentarišući video četrnaestogodišnjeg blogera.

On savetuje svim mladim ljudima, pogotovo tinejdžerima, da ne uništavaju svoje zdrave zube kako bi imali snežno bele zube ili "holivudski osmeh". Neznanje bi moglo da ih košta toga da sasvim ostanu bez zuba, te da protezu nose već u četrdesetim.

Ovaj stomatolog navodi da postoji velika razlika između fasete i krunice, te da mogi infulenseri to ne shvataju. Iako se ovi izrazi koriste naizmenično, velika je razlika između ova dva stomatološka zahvata.

Tim trendom podstaknuti su i tinejdžeri, koji svojim roditeljima često ističu da su nezadovoljni svojim zubima, belinom i da bi trebalo nešto da urade po tom pitanju.

"Kada stavljate fasete, većina zuba je i dalje tamo, ali kada stavljate krunice, zubi se bruše do malih klinova," objašnjava doktor Makie.
Većina faseta zahteva skidanje prednjeg dela zuba za pola milimetra, da bi se zub pripremio za oblogu od porcelana ili kompozitne smole.

Kada stavljate krunicu, potrebno je da skinete dva milimetra ili više gleđi da bi se zub transformisao. Krunice se stavljaju kada je zub polomljen ili sasvim uništen. Zato što krunica može ugroziti zubni živac, obično se ne stavlja na zdrave zube.

Sve je učestalije i izbeljivanje zuba do te mere da, kako kaže stomatolog, na kraju većina njih završe sa skinutom gleđi, pa su fasete/krunice neophodne.

"Ona se radi samo ako je zub slomljen ili uništen skoro do korena," tvrde stomatolozi. Ukoliko u mladosti stavite krunice, to može oštetiti zube, kanale i koren zuba, pa na kraju možete ostati bez zuba.

"Jednom kada zub ogolite do živca, nema povratka," tvrde stomatolozi.

Posebno je važno da objasnite deci da su zubi koje vide na društvenim mrežama, neretko, izbeljeni u fotošopu i da ne bi trebalo da rade bilo kakvu intervenciju. Postoje načini da se zubi izbele prirodnim putem.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica