Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opasna bolest koju prenose komarci: Kako da se zaštitite od groznice Zapadnog Nila

Za lečenje ove bolesti ne postoji posebna terapija, te je jedina zaštita od bolesti, zapravo zaštita od uboda.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U Srbiji je ove godine od groznice Zapadnog Nila do sada obolelo 27 osoba. Zavod za biocide i medicinsku ekologiju dokazao je prisustvo zaraženih komaraca na čak 47 lokacija na teritoriji glavnog grada. Bolest je sezonska, najčešće se javlja u julu i avgustu, a najugroženiji su stariji ljudi i hronični bolesnici.

Kako se prenosi virus?

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje na ljude uglavnom prenosi zaražena ženka komarca (virus šire i ptice, krpelji i pojedine mušice). U 80 posto slučajeva infekcija protiče bez simptoma, dok se kod 20 odsto inficiranih osoba razvije blaga slika groznice Zapadnog Nila. Simptomi bolesti se javljaju 3-14 dana nakon uboda zaraženog komarca - u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, umora i bolova u telu, a moguća je i pojava osipa po koži trupa. Većina obolelih se i ne javlja lekaru, ali kod jednog broja pacijenata razvijaju se teži simptomi: visoka temperatura, bolovi u vratu i leđima, dezorijentacija i problemi sa disanjem.

Povezane vesti

Za lečenje ove bolesti ne postoji posebna terapija, s obzirom da je u pitanju virus, niti vakcina namenjena ljudima, te je jedina zaštita od bolesti, zapravo zaštita od uboda.

Kako da se zaštitite od komaraca?

Mrežice na prozorima, odnosno komarnici sprečavaju ulazak ovih dosadnih napasti u kuću. Ukoliko su komarci već u prostoriji, uspešno ih možete eliminisati pomoću električnih aparata sa tableticama.

Povezane vesti

Izbegavajte šumovita i močvarna područja ali i izlazak napolje u sumrak i zoru kada komaraca ima najviše. Nosite komotnu odeću svetlih boja koja pokriva ruke i noge, a za vreme šetnje, kolica za bebu prekrijte zaštitnom mrežicom. Iz dvorišta i doma eliminišete sva mesta i posude u kojima se zadržava voda kako bi sprečili nastanjivanje i razmnožavanje komaraca.

Na otvorenom vam od pomoći mogu biti repelenti u spreju ili stiku koji se nanose direktno na kožu ili takozvane spirale, svećice (možete da napravite sami mirisne sveće protiv komaraca) i baklje koje rasteruju insekte. Veoma su efikasne i svetiljke koje emitiuju žutu svetlost posebne talasne dužine koja ne privlači komarce

Povezane vesti

Prirodna sredstva za zaštitu od komaraca

Pored sintetičkih postoji čitav spektar prirodnih preparata koji su bazirani na eteričnim uljima limunskog eukaliptusa, citronele, kedra, nane, limunove trave, čajevca, geranije, morača, lavande, cimeta. Njihovo delovanje je znatno kraće u odnosu na hemijske repelente (uglavnom manje od jednog sata), ali nisu škodljivi za zdravlje.

Za zaštitu kože možete da koristite, na primer, esencijalno ulje lavande, organsko sojino ulje ili ulje nima (prethodno ih razblažite sa nekim baznim uljem). Domaće sirće od jabuke, pomešano sa seckanim peršunom je, takođe, dobra zaštita od ovih insekata (samo ga utrljajte u kožu), ali i pojačan unos belog luka će vam pomoći u nameri da vas komarci zaobilaze u širokom luku.  

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica