Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psihomotorne veštine jednoipogodišnjaka: Skačem,"pišem" i sve mogu sam!

Saznajte koje psihomotorne razvojne norme bi roditelji trebalo da prate u periodu od 17. do 20. meseca bebinog života...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Motorni razvoj

Tokom sedamnaestog meseca vaše dete treba samostalno da hoda sa rukama koje su spuštene uz telo. Pokušavaće da trči u krug. 

U osamnaestom mesecu u samostalnom hodu nazire se budući recipročni hod. Simuliraće poskakivanje na obe noge. Savladavaće hod uz stepenice držeći se jednom rukom za ogradu ili za ponuđenu ruku. Niz stepenice silazi četvoronožnim puzanjem "natraške". U nameri da dohvati igračku sa poda dete se saginje put napred, jednom rukom se pridržava a drugom dohvata igračku, a potom može da se ponovo uspravi. Može samostalno da se penje i seda na stolicu. Rado će da nosi, premešta i rasprema igračke. 

Tokom devetnaestog meseca dete usavršava motorne obrasce usvojene u prethodnom periodu kroz niz pokušaja sa tendencijom smanjenja pogrešaka. 

Igra jednoipogodišnjaka

Kada je u pitanju aktivnost gornjih ekstremiteta u ovom periodu dete će se opredeliti radije za igru sa sitnijim igračkama koje može precizno da hvata i nepogrešivo da ih stavlja u posudu. Manju kocku precizno stavlja u veću. Ako obratite pažnju primetićete da dete koristi češće jednu ruku. 

Povezane vesti

U četrnaestom mesecu rado se igra predmetima jasne forme i različite veličine pri tom ih vešto sleže dve po dve po obliku ili veličini. Zainteresovano je i za igru olovčicama i papirom: imitira pisanje. 

Tokom petnaestog meseca može da složi tri kocke u vertikali. I dalje se rado igra olovkama i papirom (olovkom para po papiru „kao da piše“). 

U šesnaestom mesecu različite oblike uspeva da stavi u odgovarajući ram.

Kada je razvoj perceptivnih sposobnosti u pitanju u ovom periodu dete sve diferenciranije i detaljnije razaznaje predmete. U procesu učenja prepoznaje ih pojedinačno u svojoj okolini i na slici (igračke, životinje, predmete u kući). Sve jasnije i brže može da lokalizuje izvor zvuka.

Razvoj glasovne komunikacije

U razvoju glasovne komunikacije u periodu od trinaestog do šesnaestog meseca svoje potrebe izražava glasovno. Vaše dete treba intenzivno da koristi reči koje zna vrlo često ih ponavljajući. 

Tokom šesnaestog meseca koristi najčešće po jednu reč ali svesno i ciljano a tokom šesnaestog meseca povezuje reč i gest – govoreći daj pruža ruku. Nakon toga će moći da izgovara  fraze od po dve reči da bi oko osamnaestog meseca moglo da spoji imenicu i glagol "mama daj".

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica