Naučne studije su dokazale da mediteranska ishrana, puna svežeg voća i povrća, ribe i maslinovog ulja smanjuje rizik od raka dojke, pogotovu kod žena u menopauzi.

Trudite se da jedete bar pet porcija (400 g) povrća i voća dnevno, a evo i zbog čega:

- Voće i povrće je puno antioksidanata koji sprečavaju proces oksidacije, zaslužan za razvijanje raka.

- Odličan su izvor vlakana, za koje je dokazano da smanjuju rizik od raka dojke.

- Biljke kao što je soja sadrže fitoestrogene koji oponašaju estrogene koji se nalaze u vašem telu i sprečavaju ćelije raka da rastu.

- Povrće poput brokolija, prokelja, karfiola, kelja i kupusa odlični su proizvođači hranljivih materija koje dokazano sprečavaju formaciju ćelija raka i njihovo širenje.

- Pasulj i ostale mahunarke odličan su izvor vlakana i proteina koji pomažu telu da popravi štetu pruzrokovanu tretmanima lečenja raka.

- Povrće tamne boje, poput spanaća, kelja i cvekle, prepune su vitamina B koji ojačava DNK i tako smanjuje rizik od raka.

Hrana koju bi trebalo da izbegavate:

- Crveno meso. Zasićene masti dovode se uvezu sa razvijanjem raka dojke u menopauzi i smanjuje šanse za izlečenje.

- Izbegavajte da jedete meso čije vreme pripreme je predugo, i jedite ga manje od 70-90 g dnevno. Hrana sa roštilja može da proizvede kancerogene materije.

- Torte, kolače i peciva. Pazite se "skrivenih masti" u ovim poslasticama i izbegavajte trans masne kiseline koje povećavaju nivo holesterola, a nivo "dobrog" holesterola (HDL) smanjuju.

- Šećer. Rafinisani šećer podiže nivo šećera u krvi i povećava koncentaciju insulina - poznati faktor rizika za razvoj raka dojke.

- Mesne prerađevine. Neki konzervansi koji se koriste u proizvodnji prerađevina poput slanine, šunke i viršli smatraju se kancerogenim.

Naravno, ne smemo zaboraviti da je konzumiranje alkohola tesno povezano sa povećanjem rizika od raka dojke. Tri ili više popijena alkoholna pića u toku dana mogu povećati rizik od raka za 40-50 odsto!