Direktorka Fondacije "Novak Đoković", Jelena Đoković, gostovala je u emisiji 150 minuta na TV Prva, gde je govorila o uspehu konferencije koja je u petak održana u organizaciji Fondacije, a na temu roditeljske perspektive, osećanja i granica.

Pored toga što se trudi da uz pomoć Fondacije pruži drugim roditeljima priliku da od svetskih stručnjaka uče o roditeljstvu, ponekad podeli i neka svoja lična iskustva, kao majke dvoje dece. Sada je govorila o tome kako se prilagodila jednoj od najvećih životnih promena – kada je prvi put postala majka.

"Ne znam, kada pogledam na period te tranzicije kada smo postali roditelji, postojao je jedan period otpora, kao ma ništa se nije promenilo, možemo mi sve zajedno, da nastavimo da se pravimo kao da je beba prosto samo sa nama, pridružila se i nastavlja sa nama da bude taj putnik kroz život. Međutim, stvarno se sve dosta menja, dramatično se menja u odnosu partnera, između ostalog, u široj porodici jer potrebna je podrška roditeljima od strane baka, deka, stričeva, strina, tetki itd. Potrebna je šira mreža ljudi koja nam se nađe u periodima kada smo pod strahom, neispavanošću ili nas izjeda ta griža savesti. Uvek se setim, pomislim, kad se Stefan rodio, Novak nije izgubio meč u narednih šest, sedam meseci i mi smo non-stop putovali sa njim, iz nedelje u nedelju smo išli iz hotela u hotel, u različitu vremensku zonu, pravili smo se kao da je to sasvim uobičajeno. I mene je to jako iscrpelo, kao majku i kao partnera, tako da mislila sam stvarno da, s obzirom na to da sam se bavila humanitarnim radom i da sam učila o ranom razvoju u teoriji, mislila sam da dovoljno znam i da će mi to pomoći da tu školu savladam lakše. Ali stvarno nisam računala na onu ljudsku stranu - emocije, hormoni, neispavanost, taj umor koji je baš veliki, i kao što sam rekla, ta promena u partnerskom odnosu koja čini se da u jednom trenutku na majku spadne mnogo više tereta i odgovornosti i svašta se probudi u ženi", iskreno je ispričala Jelena.

Ona je istakla da su sve porodice različite, te da ne postoji jedan univerzalan savet koji je za sve dobar.

"Ne postoje dva ista deteta niti dve iste porodice, svi smo različiti, samim tim imamo i različite perspektive, poglede na svet, mi smo odgajani drugačije. Kada uđete u bračni odnos, to su dve osobe koje su odgajane na potpuno drugačije načine i oni sad stupaju u jednu zajednicu gde treba da nađu zajedinički način kako da podižu svoju porodicu, to su opet različite perspektive. Dolazimo u situaciju gde u društvu idemo od preterane kontrole, preteranog autoriteta roditelja, gde se tačno jasno zna ’ja sam ti šef, ja sam te rodio’, kako već idu te rečenice, ’zato što ja tako kažem’, a onda imamo i ove roditelje koji su na neki način napustili svoje dete tom preteranom popustljivošću i mi smo sada u situaciji kada pokušavamo da vratimo to na neku sredinu i da promišljamo koja je to sredina kako za koju porodicu, kako za koje dete, i to radimo sa stručnjacima", rekla je supruga najboljeg svetskog tenisera, koja je istakla da tema roditeljstva nju i lično zanima.

"Ja kao mama postavljam ta pitanja zato što i mene zanima, uloga majke je vrlo kompleksna. Moja deca su se rodila u porodici koja je pod reflektorima i odgovornost na nama je da podignemo zdrave odrasle ljude koji će moći da se nose sa odgovornošću koja će na njima biti kasnije, sa svom tom pažnjom koju dobijaju zbog uspeha njihovog tate", zaključila je Jelena Đoković.

BONUS VIDEO:

Jelena Đoković  Instagram/jelenadjokovicndf

(TV Prva/Yumama/N. Z.)