Pored suočavanja sa usamljenošću, udovica se ponekad može osećati opterećeno preteškim okolnostima. Kao što se često kaže, majčinstvo je privilegija, najlepša faza u životu žene i dolazi sa najneobičnijim trenucima; prvi dodir bebe, prvi plač, prvi put kada beba ustane i krene ka vama, prve bebine reči. Nijedno iskustvo na svetu ne može se porediti sa radošću koju donosi odgajanje deteta.

Naravno, nisu svi trenuci lepi i magični; potrebni su meseci da se navikne na novog člana porodice, na stalno nespavanje, na dojenje i šta sve ne, posebno kada beba odbija da nosi pelenu ili insistira da maže marmeladu po trpezarijskom stolu. Onoliko je izazova koliko i radosti u svakom koraku bebinog razvoja, a izazovi su znatno veći u slučaju majki udovaca.

Izazovi sa kojima se suočavaju majke udovice

Igranje dve uloge

Problemi u roditeljstvu sa kojima se suočavaju udovice daleko su veći od onih sa kojima se suočava par koji zajedno podiže dete. Udovice koje odgajaju bebu moraju da igraju ulogu i majke i oca. U takvoj situaciji, ličnost pojedinca i okolnosti u kojima se dete odgaja utiču na vaspitanje i nesmetano funkcionisanje kuće. Izazovi roditeljstva sa kojima se suočavaju udovice su ogromni; budući da igraju ulogu i majke i oca, mogle bi da se osećaju preopterećene teretom odgovornosti koji je na njihovim plećima, stoga je od najveće važnosti da imaju odlične organizacione sposobnosti.

Suočavanje sa tugom

Većinu vremena, majka udovica ne samo da mora da se nosi sa izazovom da sama odgaja dete, već mora da se nosi i sa gubitkom supružnika. U porodici sa dva roditelja uvek imate kome da se obratite, ali za majke udovice ova opcija ne postoji. Ovaj zadatak potpune odgovornosti za dete može se posmatrati kao dar i istovremeno teret, ali je to iskustvo kao nijedno drugo.

Suočavanje sa usamljenošću

Usamljenost je jedan od najizazovnijih problema sa kojima se suočavaju majke udovice. Uvek postoji šansa da će majka naći nekog novog sa kim će podeliti svoj život, ali to se dešava vrlo retko.

Finansijski problemi

Postoji finansijski stres sa kojim treba da se nosite , a samohrani roditelj u većini slučajeva ima manje prihode od domaćinstva sa dva roditelja. Samo preživljavanje nije dovoljno. Kada imate dete, želite da mu ili pružite najbolje što novac može da kupi, a takođe i da obezbedite dugoročnu finansijsku stabilnost.

Suočavanje sa stresom i frustracijom

Još jedan roditeljski izazov sa kojim se udovice suočavaju je suočavanje sa stresom i frustracijom koja dolazi sa brigom o tolikim obavezama i odgovornostima i ne dopuštanju da taj stres na bilo koji način utiče na dete. Kada su u pitanju kućni poslovi, deca u porodicama sa jednim roditeljem obično pomažu više u poređenju sa porodicama sa dve roditelje, ali opet najveći teret kućnih obaveza leži na majčinim ramenima.

Briga o deci je posao sa punim radnim vremenom i to je posao u kome nema mesta greškama ili drugoj šansi. Iako izazovi roditeljstva sa kojima se suočavaju udovice su daleko veći od onih sa kojima se suočavaju normalne roditeljske porodice, ne može se poreći činjenica da je podizanje deteta najplodonosnije i najlepše putovanje koje iko može da pređe.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi Tiktok/yana_mom_