Ako nemate ideja šta da spremite detetu za doručak, zanimaće vas šta o tome kaže pedijatar gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić.

Naime, on je gostujući u emisiji "150 minuta" na TV Prva govorio o jelima koja su obeležila detinjstvo mnogih – kačamak, proja, cicvara, a dr Perišić smatra da bi trebalo da im se vratimo.

On je otkrio recept za, kako kaže, "vrlo sit" doručak, ali je istakao da je bolje smanjiti količinu masti za pola, ako je planiran ručak za četiri-pet sati.

Kačamak

Sastojci:

  • 400 grama kukuruznog brašna
  • 100 grama svinjske masti
  • 1 litar vode
  • 200 grama sitnog sira

Priprema:

U provrelu vodu dodati mast, potom kuvati pet minuta. Nakon toga dodavati kukuruzno brašno uz stalno mešanje. Kad se završi dodavanje brašna, u jelo se dodaje sir i nastavlja se mešanje. Kad smesa počne da se odvaja od zidova posude, jelo je gotovo.

Cicvara

Dr Perišić je podvukao da je cicvara veoma jak obrok, a ističe i da mora mnogo, mnogo da se meša. Drugim rečima, ovo nije baš doručak koji možete da pripremite na brzinu, pa i gastroenterolog savetuje da ga pripremate vikendom, dodajući da je to "predivan porodični doručak".

Gastroenterolog dodaje da je cicvara odličan obrok za decu, sportiste, sve koji se tokom dana mnogo troše, ali savetuje i da je izbegava svako ko boluje od gastritisa i bolesti žučne kese, upravo zato što je veoma jak obrok. Evo kako se priprema.

Sastojci:

  • 200 mililitara mleka
  • 200 mililitara vode
  • 500 grama izmrvljenog sira
  • 200 grama kukuruznog brašna

Priprema:

Pomešati mleka i vodu, pa ih zagrevati. Vrelom mleku i vodi dodati izmrvljeni sir i kuvati. Kada masa počne da ključa, polako se uz mešanje dodaje kukuruzno brašno, a kada po površini počne da pliva oslobođena masnoća, cicvara je gotova.

Ako treba da bira između žutog i belog kukuruznog brašna, prof. dr Vojislav Perišić prednost daje žutom jer ima više skrobnih komponenti, a smatra da je i ukus lepši.

BONUS VIDEO:

Mama koja ima 10 dece sprema doručak TikTok/ doughertydozen

(TV Prva/Yumama/N. Z.)