Država Njujork zvanično je zabranila meke ogradice za krevece za bebe. Opasnosti takvih strana su odavno poznate – postoji rizik od gušenja dece u snu. Koje još skrivene opasnosti mogu da čekaju dete u kući?

Stolica za kupanje. Specijalna sedišta za kupanje beba stvaraju lažan osećaj da je detetu bezbedno. Ali u stvarnosti to nije tako: postoje slučajevi kada su se deca udavila nakon klizanja u vodu. Nikada ne ostavljajte dete bez nadzora u kupatilu.

Sto za presvlačenje beba. Sa takvog stola mogu pasti čak i novorođenčad koja još ne znaju da se prevrću, a kamoli starija deca. Možete kupiti sto sa ugrađenim sigurnosnim pojasevima koji obezbeđuju položaj tela bebe dok mu menjate pelenu. Ali najsigurniji način da izbegnete nevolje je da držite bebu dok menjate pelenu slobodnom rukom. I, naravno, nikada ne ostavljajte bebu samu na stolu za presvlačenje.

Bilo koji teški predmet iznad kreveta ili stola za presvlačenje. Ovo može biti uramljena slika koja visi na zidu, polica sa knjigama, keramička figurica koja stoji na ivici police itd. Sve ovo predstavlja potencijalnu opasnost po život bebe.

Nameštaj na pogrešnom mestu. Uverite se da u blizini prozora nema fotelja, stolica, stolova, taburea – ukratko, svega na šta možete da se popnete i onda završite na prozorskoj dasci.

Roletne i venecijaneri konopcima. Dete može slučajno da se zaplete u viseći konopac ili lanac, a u najgorem slučaju može doći do gušenja.

Klimav nameštaj. Obavezno pričvrstite sve visoke ili nestabilne komade nameštaja, uključujući police, ormare i televizore sa ravnim ekranom, za zid, inače će ih mladi penjači srušiti.

Mašina za pranje sudova. Pazite kada sltaljate oštre predmete da ih dete ne dohvati i čuvajte sredstva za čišćenje van domašaja dece, najbolje u zaključanom ormariću na gornjoj polici. Takođe je bolje zaključati mašinu za pranje sudova kada je ne koristite.

Kuhinjski šporet. Ako je postavljen pogrešno (na primer, pod blagim uglom), lonac vruće supe može pasti sa njega. Za svaki slučaj, pokušajte da kuvate na udaljenim ringlama. Nemojte kuvati sa detetom u naručju ili dok dete puže ili hoda po kuhinji. Ne dozvolite deci da otvaraju rernu, a još manje da se penju u nju.

Torbe. Sve kozmetičke torbe, rančevi, torbe koje vi ili vaši gosti unesete u kuću mogu da sadrže predmete koji predstavljaju opasnost za dete – lekove, novčiće, kapice za olovke itd. Uvek stavljajte torbe u orman van domašaja deteta.

BONUS VIDEO: 

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa

(Yumama/T.A.S.)