Mame uvek potrebe svog deteta stavljaju na prvo mesto, dok sopstvene želje i potrebe često potpuno skrajnu. Tako je sasvim uobičajena situacija da majka hrani dete, presvlači ga, kupa, igra se sa njim, a u svemu tome ona ne stigne ni da jede ili pojede nešto s nogu.

Ishrana je jako važna za zdravlje, a veliki značaj ima i tokom dojenja jer je mami potrebna energija da bi proizvodila mleko. Naravno, to ne znači da one mame koje ne doje svoje bebe treba da jedu šta i kad stignu, ali svi znamo da tako uglavnom biva jer nemaju vremena da se više posvete sopstvenoj ishrani. Međutim, neki trikovi mogu da vam pomognu da se ipak hranite bar malo zdravije – kako, otkriva nutritivna terapeutkinja Kira Rajan za everymum.ie.

1. Protein za doručak

Za doručak unesite proteine, recimo iz jaja, to će pomoći da vam nivo šećera u krvi bude stabilniji tokom dana, pa ćete iati manje padove energije i manju želju da jedete nešto "nezdravo". Dakle, zaboravite na cerealije prepune šećera ili neke mazalice na hlebu jer će vam se posle takvog doručka celog dana tražiti šećer!

Jaja, jogurt i orašasti plodovi su odlične namirnice za doručak.

Kada ujutru morate negde da idete ili prosto nemate vremena da nešto pripremate, pojedite jogurt sa nekim bobičastim voćem i semenkama. Ako imate malo više vremena, preporuka nutritivne terapeutkinje za doručak je integralni tost sa avokadom i dva kuvana jaja.

2. Priprema uvek pomaže

Ako imate dobre, zdrave namirnice u kuhinji, onda ćete praviti i bolje izbore kada ogladnite pa morate da pojedete nešto s nogu. Na primer, kada vam se nešto gricka, dobar izbor su ovseni keksići sa puterom od orašastih plodova, bobičasto voće, humus, orašasti plodovi, semenke.

3. Spremajte veće količine hrane

Time što ćete spremiti veće količine hrane ćete uštedeti sebi mnogo vremena. Recimo, kada spremate večeru, spremite je unapred za dva dana, kada kuvate ručak, napravite više i deo zamrznite, pa ćete tako uvek imati nešto zdravo pri ruci da odmrznete i pojedete.

Kirin savet za bolju ishranu: "Jedna od mojih omiljenih grickalica je ovseni kolač sa puterom od badema i kockicom crne čokolade, to je preukusno! Uvek imajte kesicu orašastih plodova ili neko voće pri ruci, u kolima ili na stolu. Orašasto voće sadrži protein i neke zdrave masti, pa neće naglo podići šećer u krvi kao hrana sa prerađenim ugljenim hidratima".

4. Pazite šta kupujete

Kira kaže da je najbolje što možete da uradite za svoje zdravlje da počnete pažljivo da čitate deklaracije proizvoda koje kupujete. Ona ističe da se sastojci nabrajaju od onih kojih ima najviše ka onima kojih ima najmanje, odnosno proizvod sadrži najviše onog sastojka koji je prvo naveden i najmanje onog koji je poslednji naveden.

"Uglavnom, što manje sastojaka, to bolje, a ako je šećer u prva tri ili četiri nabrojana sastojka, to ne kupujem", poručuje ona.

BONUS VIDEO:

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život kurir televizija

(Yumama/N. Z.)