Naravno, teško je potpuno izbaciti šećer, stroge zabrane mogu da budu kontraproduktivne. Dobro je poznato da previše slatkiša na duge staze može ozbiljno da ugrozi zdravlje: tu je rizik od karijesa, gojaznosti i povećan rizik od dijabetesa.

Svaka restriktivna odluka može da izazove lavine plača i kuknjave. U nekom trenutku , naročito roditelji gojazne dece, treba da odluče da unesu promene u režim ishrane, a najveći benefit će biti da se za početak izbace slatkiši. Ovo se ne dešava preko noći, ali uz strpljenje mališani će naučiti kako da se zadovolje sa manjim i zdravijim kolčinama slatkog. Evo nekoliko saveta!

1. Svi moraju da se uključe
Kod kuće je samo voda, nema soka, a kod bake je sok? Ako želite da počnete da izbacujete šećer, uključite sve članove porodice i prijatelje. Apsolutno je kontraproduktivno da vaša novouspostavljena pravila ishrane budu ovako potkopana.

2. Manje je više
Smanjujte dnevnu dozu šećera u malim koracima: umesto čaše soka, tu je kombinacija vode i soka, a palačinke se više ne serviraju sa kremovima već domaćim džemom bez šećera.
3. Izbegavajte skrivene šećere
Šećer nije samo u slatkišima, već i u svim visokoprerađenim namirnicama. Tako, na primer, napravite sami svoj musli od ovsenih pahuljica umesto da kupujete gotove iz kesice. Preispitajte se gde se još kriju velike doze šećera!

4. Udružite se
Odustajanje od šećera ne znači zabranu šećera. Zato je sasvim u redu ako deci povremeno dozvolite neki slatkiš, ali pri tome treba da budu svesni da je to izuzetak, a ne redovno. Kreirajte zajedno dnevni obrok, neka oni učestvuju i budu svesni kada i koliko mogu da jedu.

5. Pravo vreme za užinu
Neka slatika užina bude nakon ručka, umesto da deve po ceo dan nešto gricka. Takođe naučite decu da posle pranja zuba uveče nema više jela!

6. Pronađite zdravije alternative
Šećer je šećer - bilo u voću ili gumenim medvedićima. Ali pored slatkog ukusa, jabuka sadrži i čitav niz vitamina i vlakana. Zato pokušajte da uspostavite zdravije alternative grickanju za svoju decu. Sušeno voće ima dosta šećera pa navikavajte decu na njega.

7. Slatkiši nisu pokloni, nagrade ili utehe
Da biste se vi i deca spasili od diskusija i stresa, trebalo bi da postoji jedno jednostavno pravilo za sve prijatelje i rođake: slatkiši nisu pokloni, niti uteha ili nagrada.

8. Budite uzor
Mi kao roditelji možemo da damo dobar primer, i moramo deci dati primeran pristup šećeru i hrani uopšte.

BONUS VIDEO

Sladoled od banane bez šećera tik tok/ bearenger


Izvor: Yumama