Limun i borovnice u kombinaciji sa krem sirom i hrskavim testom kombinacija su od koje rastu zazubice.

Ove kocke sa limunom i borovnicom imaju hrskavi vrh, a mekano i sočno središte. U svakom bogatom zalogaju osjetićete sveže borovnice i  limun, što ih čini savršenom letnom poslasticom.

Potrebno je:

Donja kora

- Malo maslaca ili sprej za kuvanje

- 240 g neslanog maslaca, omekšanog

- 100 g šećera

- 300 g brašna

- pola kašičice soli

Punjenje

- 450 g krem sira, omekšanog

- 100 šećera

- 1 veliko jaje

- 60 g kisele pavlake

- sok od jednog limuna

- 1 kapičica ekstrakta vanile

- 570 g borovnica

Hrskave mrvice za gornji sloj

- 120 g brašna

- 120 g neslanog maslaca, otopljen

- 65 g šećera

- korica od jednog limuna

Postupak:

Za pravljenje donje kore zagrejte rernu na 180 stepeni. Posudu za pečenje dimenzija 33x23 cm lagano poprskajte sprejem za kuvanje ili premažite maslacem. U velikoj posudi mikserom na srednje jakoj brzini pomešajte maslac dok ne dobijete laganu i pahuljastu smesu. Dodajte brašno i so i mešajte dok se sve ne sjedini. Dobijeno testo utisnite u pripremljenu posudu i pecite 20 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju. Nakon pečenja koru ostavite da se ohladi.

Za punjenje u velikoj posudi mikserom na srednje jakoj brzini mešajte krem sir i šećer sve dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte jaje i mešajte dok se sve dobro ne sjedini, a zatim umešajte kiselu pavlaku, limunov sok i vanilu. Kada je smesa gotova, dodajte borovnice i lagano pomešajte špatulom.

Kako biste napravili hrskave mrvice za gornji sloj u maloj posudi pomešajte brašno, maslac, šećer i koricu limuna dok ne dobijete smesu koja nalikuje krupnom pesku.

Nadev izlijte na ohlađenu koru i prelijte ravnomernim slojem preliva od mrvica. Pecite 40 do 50 minuta, dok mrvice ne poprime zlatnu boju. Kolač nakon toga ostavite na sobnoj temperaturi 20 minuta da se hladi, a zatim u frižideru najmanje dva sata.

Yumama/tportal