1. Sladoled od malina i borovnica

Potrebno vam je:

- malo ekstrakta vanile

- 200 ml mleka

- 150 g malina

- 150 g borovnica

- 2 žumanca

- 1 vanilin šećer

- 60 g šećera

- 200 g jogurta

- 200 ml slatke pavlake 

Priprema

Ekstrakt vanile dodajte u mleko. Voće operite i izblendajte. Žumanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom na pari pa umešajte mleko, jogurt i izblendano voće, pa ostavite da se malo ohladi.

Kada se ohladi, umutite slatku pavlaku pa je umešajte u smesu. Napunite posude za zamrzavanje i ostavite u zamrivač.

2. Osveženje od lubenice i krastavaca

Potrebno vam je:

- svež krastavac

- manja lubenica

- 1/3 šoljice zaslađivača od vode i šećera

- 2 kašičice soka od limuna

Priprema

Zaslađivač napravite od šećera i vode u razmeri 2:1. Pustite da voda provri pa u nju dodajte šećer i mešajte dok se ne rastopi. Zatim smanjite vatru, pokrijte šerpicu i pustite da se kuva na laganoj vatri 10-15 minuta. Ostavite malo da se ohladi i zgusne pa prespite u šoljicu.

Lubenicu i krastavac očistite, lubenci odstranite i koštice.

Sve sastojke izblendajte u blenderu pa procedite smesu. Sipajte u kalupe za zamrzavanje, pa kada se zamrzne - uživajte.

3. Ledeni užitak od dinje

Potrebno vam je:

- 3 šoljice iseckane dinje

- 1/2 kašike sokaod limuna

- 1/2 šoljice grčkog jogurta

- 1/2 kašike meda

Priprema

Seckanu dinju i limunov sok stavite u blender i blendajte dok smesa ne postane glatka. Zatim dodajte jogurt i med pa uključite blender dok se sastojci ne stope.

Smesu prelijte u kalup za sladoled, ali ostavite malo mesta na vrhu jer će se sladoled povećati zamrzavanjem. 

4. Osveženje od limuna

Potrebno vam je:

- 1/2 šoljice soka od limuna

- korica limuna

- 200 g šećera

- 250 ml mleka

- 250 ml slatke pavlake

Priprema

U blenderu izmiksajte koricu limuna i šećer pa smesu prebacite u posudu. Zatim u nju umešajte mleko i limunov sok. U drugoj posudi mikserom umutite slatku pavlaku dok se ne stvrdne pa je uz mešanje prebacite u posudu sa smesom od limuna.

Mešajte dok se šlag ne stopi sa smesom. Smesu sipajte u manju posudu za zamrzavanje pa je prekrijte aluminijskom folijom. Smesu zamrzavajte tri sata ili dok ne postane čvrsta. 

5. Sladoled od bobičastog voća

Potrebno vam je:

- 375 g bobičastog voća po želji (borovnice, maline, kupine...)

- jaje

- 175 ml gustog jogurta

- 125 ml crnog vina

- 2 i 1⁄2 želatine u prahu

- borovnice za ukras

- 4 kašike šećera u prahu

Priprema

Bobičasto voće stavite u blender i blendajte dok smesa ne postane kao pire. Razbijte jaje i razdvojite belance od žumanca u dve posude. Umešajte šećer, žumance i jogurt u voćni pire, a belance ostavite sa strane.

Ulijte vino u vatrostalnu posudu i stavite na vodenu paru. Posipajte želatinu po površini vina i ostavite neka odstoji 5 minuta dok ne omekša. Rastopite želatinu na pari. Kada je vino gotovo, ulijte ga u voćni pire uz stalno mešanje.

Prebacite smesu u posudu otpornu na niske temperature i zamrzavajte oko 2 sata ili dok se ne pretvori u vodenastu kašu. Umutite belance u čvrsti sneg. Izvadite smesu sa voćem iz zamrzivača i pažljivo umešajte sneg i vratite u zamrzivač.