1. Sladoled od malina i borovnica
Potrebno vam je:
- malo ekstrakta vanile
- 200 ml mleka
- 150 g malina
- 150 g borovnica
- 2 žumanca
- 1 vanilin šećer
- 60 g šećera
- 200 g jogurta
- 200 ml slatke pavlake
Priprema
Ekstrakt vanile dodajte u mleko. Voće operite i izblendajte. Žumanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom na pari pa umešajte mleko, jogurt i izblendano voće, pa ostavite da se malo ohladi.
Kada se ohladi, umutite slatku pavlaku pa je umešajte u smesu. Napunite posude za zamrzavanje i ostavite u zamrivač.
2. Osveženje od lubenice i krastavaca
Potrebno vam je:
- svež krastavac
- manja lubenica
- 1/3 šoljice zaslađivača od vode i šećera
- 2 kašičice soka od limuna
Priprema
Zaslađivač napravite od šećera i vode u razmeri 2:1. Pustite da voda provri pa u nju dodajte šećer i mešajte dok se ne rastopi. Zatim smanjite vatru, pokrijte šerpicu i pustite da se kuva na laganoj vatri 10-15 minuta. Ostavite malo da se ohladi i zgusne pa prespite u šoljicu.
Lubenicu i krastavac očistite, lubenci odstranite i koštice.
Sve sastojke izblendajte u blenderu pa procedite smesu. Sipajte u kalupe za zamrzavanje, pa kada se zamrzne - uživajte.
3. Ledeni užitak od dinje
Potrebno vam je:
- 3 šoljice iseckane dinje
- 1/2 kašike sokaod limuna
- 1/2 šoljice grčkog jogurta
- 1/2 kašike meda
Priprema
Seckanu dinju i limunov sok stavite u blender i blendajte dok smesa ne postane glatka. Zatim dodajte jogurt i med pa uključite blender dok se sastojci ne stope.
Smesu prelijte u kalup za sladoled, ali ostavite malo mesta na vrhu jer će se sladoled povećati zamrzavanjem.
4. Osveženje od limuna
Potrebno vam je:
- 1/2 šoljice soka od limuna
- korica limuna
- 200 g šećera
- 250 ml mleka
- 250 ml slatke pavlake
Priprema
U blenderu izmiksajte koricu limuna i šećer pa smesu prebacite u posudu. Zatim u nju umešajte mleko i limunov sok. U drugoj posudi mikserom umutite slatku pavlaku dok se ne stvrdne pa je uz mešanje prebacite u posudu sa smesom od limuna.
Mešajte dok se šlag ne stopi sa smesom. Smesu sipajte u manju posudu za zamrzavanje pa je prekrijte aluminijskom folijom. Smesu zamrzavajte tri sata ili dok ne postane čvrsta.
5. Sladoled od bobičastog voća
Potrebno vam je:
- 375 g bobičastog voća po želji (borovnice, maline, kupine...)
- jaje
- 175 ml gustog jogurta
- 125 ml crnog vina
- 2 i 1⁄2 želatine u prahu
- borovnice za ukras
- 4 kašike šećera u prahu
Priprema
Bobičasto voće stavite u blender i blendajte dok smesa ne postane kao pire. Razbijte jaje i razdvojite belance od žumanca u dve posude. Umešajte šećer, žumance i jogurt u voćni pire, a belance ostavite sa strane.
Ulijte vino u vatrostalnu posudu i stavite na vodenu paru. Posipajte želatinu po površini vina i ostavite neka odstoji 5 minuta dok ne omekša. Rastopite želatinu na pari. Kada je vino gotovo, ulijte ga u voćni pire uz stalno mešanje.
Prebacite smesu u posudu otpornu na niske temperature i zamrzavajte oko 2 sata ili dok se ne pretvori u vodenastu kašu. Umutite belance u čvrsti sneg. Izvadite smesu sa voćem iz zamrzivača i pažljivo umešajte sneg i vratite u zamrzivač.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna