Gibanicu možete pripremati za doručak, ručak, večeru, može biti idealna kao užina ili meze, kao predjelo na slavama - sasvim sigurno se uvek u slast pojede.
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora
- 200 g sira (mlađeg ili sitnog)
- 100 g sira tvrđeg
- 3 jajeta
- 100 ml mleka
- 200 g kisele pavlake
- ulje
- za ukrašavanje čeri paradajz
- susam
- prašak za pecivo
Priprema:
Veću tepsiju dobro podmažite uljem, pa stavite prvu koru. Izgnječite mekši sir, dodajte pavlaku, upotrebite 2 jajeta i 1 belance (ne bacajte žumance, trebaće vam). Zatim dodajte prašak za pecivo, sipajte mleko i sjedinite sastojke. Koru premažite filom, zgužvajte i stavite na dno, do nje stavite drugu, treću, četvrtu i tako nastavite da ređate nafilovane kore. Žumance i tvrđi sir posebno izgnječite na krupnije komade kako bi gibanica imlala jači ukus, a zatim između svakog reda kora dodajte po kašiku ovog fila i čeri paradajiz.
Odozgo stavite celu koru i malo uljem premažite. Sledeće kore namažite filom, ali ih uvijajte u tanke rolnice i rasporedite preko zadnje kore - kao na slici.
Premažite uljem sve i prelijte ostatkom fila, pospite malo susama i pecite na 200 stepeni oko 50 minuta (do sat vremena). Prijatno!
Koliko dugo posle carskog reza ne smete da zatrudnite? Ako prođe manje od ovoga veće su šanse za komplikacije
20 najlepših kratkih imena za devojčice: Roditelji ih obožavaju, imaju samo 3 ili 4 slova
Kako da se pripremite za porođaj? 7 važnih stvari koje treba da uradite na kraju trudnoće
Emilija čeka 7. sina, a dr Milošević otkriva: Jesu li neke žene predodređene da rađaju samo dečake?
Koje ukuse najviše vole bebe u stomaku? Evo i zašto trudnice treba da jedu čokoladu