Jaje je namirnica visokog nutritivnog nivoa, to jest odličan je izvor proteina, a sadrži čak petnaest vitamina i minerala. Idealno je jesti ga za doručak, a uz još neke sastojke postaje super-obrok.
Brojna dugogodišnja istraživanja potvrdila su da su jaja značajan izvor hranljivih materija, neophodnih za optimalno zdravlje.
Kao izvor proteina, jaje može potpuno da zameni meso, čak ima veću biološku vrednost. Relativno je niske kalorijske vrednosti, lako svarljivo.
Može da se pripremi na mnogo načina, a ovo su neki od recepata za najukusnija jela koja možete da pripremite za doručak:
1. Kajgana po receptu čuvenog kuvara Gordona Remzija
2. Brza pita od jaja i povrća
3. Carska kajgana sa brokolijem
4. Pečena kajgana sa slaninom i šampinjonima
5. Italijanski omlet
6. Savršen omlet iz rerne
7. Šareni omlet sa povrćem