Potrebno vam je:

nekoliko glavica belog luka

2-3 kašike maslinovog ulja

so i biber po ukusu

Priprema:

Glavice belog luka operite i prosušite. Zamotajte ih u aluminijumsku foliju i pecite u rerni na 250°C oko pola sata. Po potrebi, ako mislite da luk nije dovoljno pečen, možete ga vratiti u rernu i produžiti pečenje.

Kako da znate da li je beli luk dovoljno pečen?

Dobro pečen beli luk treba da možete istisnuti iz ljuske kao pastu.

Pastu od belog luka posolite, pobiberite, dodajte maslinovog ulja dobro promešajte.

Ovu pastu možete stavite i u teglicu. Ovako pripremljenu paštetu od belog luka možete koristiti svega par dana (ako stoji u frižideru). Ali svakako treba da znate da stojanjem menja miris, a pošto je bez konzervansa i sličnih dodataka, rok trajanja je veoma ograničen.

Kako sve možete koristiti paštetu od belog luka?

Zavisi od vaše mašte i od toga koliko volite beli luk, jer praktično u svako slano jelo koje kuvate možete dodati kašikicu ove paste.

A najbolje od svega je što ga možete mazati i na hleb ili prepečeni hleb tj. prženice ili tost, a uz pečenu papriku sendvič je savršen!