Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Vašingtonu je pokazalo da je beli luk i do 100 puta efikasniji od najpopularnijih antibiotika koji se koriste za tretiranje raznih zdravstvenih problema.

Zato vam predlažemo da isprobate ovaj recept za supu od belog luka:

Sastojci:

50 očišćenih i oljuštenih čenova belog luka (oko 5 glavica)

2 kašike putera

2 kašike maslinovog ulja

2 velika iseckana crna luka

1 kašika iseckane sveže majčine dušice

250ml pilećeg bujona (za bazu)

1 veza svežeg bilja, peršuna, majčine dušice, lovora

3 šolje bajatog hleba iseckanog na kockice

1 šolja pavlake

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Odsecite vrhove glavica belog luka, prelijte sa malo maslinovog ulja i umotajte beli luk u aluminijumsku foliju. Pecite 90 minuta i zatim ostavite beli luk da se malo ohladi.

U međuvremenu zagrejte 2 kašike maslinovog ulja i putera u šerpi na srednjoj temperaturi. Kuvajte crni luk 10 minuta, a zatim u šerpu ubacite i izgnječeni pečeni beli luk. Dobro promešajte i dodajte malo seckane majčine dušice, pilećeg bujona i svežeg bilja.

Snizite temperaturu, dodajte hleb i kuvajte još 5 minuta, odnosno dok kockice hleba ne omekšaju.

Izvadite bilje iz lonca i dobro promešajte mešavinu u blenderu dok ne dobijete lepu, kremastu teksturu. Nakon toga mešavinu vratite u lonac i dodajte malo pavlake i soli i bibera po želji.

Probajte i: