Kad propuze i prohodaju, deca kreću u "istraživanje terena" - istražuju sve delove stana, kuće, dvorišta, te bi tada trebalo posebno povesti računa o bezbednosti. Kako bi zaštitili mališane, potrebno je da znate koje sobne biljke su otrovne, kako bi ih uklonili iz doma. Evo male pomoći...

Opasne biljke

Od fikusa suze oči. Ako dete dotakne ovu biljku, pojaviće se iritacija na koži. Dete će da oseća peckanje i svrab. Međutim, ako proguta deo lista fikusa, osetiće peckanje u grlu, uz otežano disanje.

Klinija je izuzetno otrovna biljka. Pravi problem nastaje ako je dete proguta. Jak otrov iz lista i stablljike nadražuje sluzokožu. Dolazi do oticanja u grlu, otežanog disanja, mučnine i povraćanja. Otrov je toliko jak da u mnogim slučajevima izaziva trajna oštećenja jetre.

Ciklama, raznobojna i ljupka, lep je ukras u svakom kutku. Međutim, ukoliko se u rukama deteta nađe koren ove biljke, pa ga ono izmrvi i proguta, i sadržaj stigne do želuca - izazvaće jaku mučninu, bolove u stomaku i povraćanje.

Rododendron krase cvetovi bele, plave ili crvene boje. Retko koga ostavlja ravnodušnim, a naročito decu. Za razliku od ciklame kojoj je otrovan samo koren, kod ove ukrasne biljke svaki je deo otrovan, posebno listovi. U slučaju trovanja, dete će osetiti peckanje u grlu, mučninu i bolove u stomaku.

Difenbahija sadrži velike količine kalcijum-oksalata. Cela biljka je otrovna, naročito stabljika. Ukoliko slučajno dospe do usne, otiče jezik i javljaju se smetnje u govoru.

Filadendron takođe sadrži kalcijum-oksalat. Cela biljka je otrovna.

Iako spadaju u srednje otrovne biljke, hrizanteme mogu da izazovu lokalni dermatitis.

Narcis ima lukovicu koja je izuzetno otrovna, kao i ostali delovi biljke. Veće količine (ako se unesu u organizam) mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

Oleander sadrži toksične glikozide, koji izazivaju promene u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi. Smrtonosno je gutanje čak i jednog lista!