Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodite računa pri kupovini namirnica: Razlika između 'upotrebiti do' i 'najbolje upotrebiti do' postoji

Retke su namirnice čiji je rok trajanja neograničen, ali postoji i ogromna razlika između oznaka koje se odnose na dužinu trajanja, zato bi trebalo biti posebno obazriv...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Mnogi od nas ne znaju šta je razlika između oznaka „Upotrebiti do“ i „Najbolje upotrebiti do“ na namirnicama koje kupujemo. A razlika i te kako postoji i najviše se tiče opasnosti od pokvarenih mlečnih proizvoda i ribe i bespotrebnog bacanja hrane. 

Najbolje upotrebiti do

"Ovom oznakom proizvođači označavaju datum do kada hrana zadržava svoj očekivani kvalitet, ali nakon koga je i dalje bezbedna za korišćenje, ukoliko su poštovana uputstva za skladištenje i ukoliko pakovanje nije oštećeno", rekla je ranije za „Blic“ Edina Popov, predsednica Asocijacije potrošača Srbije.

Povezane vesti

Posle navedenog datuma hrana može početi da gubi ukus i teksturu. Na taj način su označeni rashlađeni, smrznuti, sušeni proizvodi poput testenina i pirinča i konzervisane namirnice. Peciva i pekarski proizvodi nose datume do kada su sveži, a nije reč o bezbednosti, nego o kvalitetu, kad se hrana ubajati.

Upotrebljivo do

Ove reči označavaju datum do kojeg hrana može bezbedno da se koristi.

Povezane vesti

"Obično je u pitanju hrana koja je sa mikrobiološkog stanovišta brzo kvarljiva i koja nakon kraćeg perioda može da predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje. Nakon datuma označenog kao rok trajanja ne bi trebalo konzumirati hranu", objašnjava Popov.

Sa tom hranom treba rukovati veoma pažljivo. U nju spadaju riba, mlečni proizvodi, meso i živina.

Najnovije

Vesti

Porodica