Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pripremne vežbe za puzanje

Bebe se rađaju sa refleksom puzanja, ali on vremenom nestaje ukoliko se ne stimuliše. Evo saveta kako da vežbate sa bebom…

 Izvor: Foto: Shutterstock

Neka deca preskoče fazu puzanja i počnu odmah da se uspravljaju i stoje. Ipak, savet je da se bebe stimulišu na puzanje i to čim počnu da se interesuju za okolinu. Ova važna aktivnost postepeno se razvija kroz različite položaje na stomaku.

Korak po korak

Da bi zauzela četvoronožni položaj, beba prvo treba da nauči sledeće: da se uspravi u potrbušnom položaju,

Priprema određenim vežbama omogući će ovladavanje tehnikom puzanja

da se oslanja o opružene ruke (da bi mogla da prebacuje težinu napred-nazad), zatim da se bočno pomera i okreće u krug (kao kazaljke na satu). Ako nije prošla sve faze postupno, u periodu kada se ovim veštinama spontano ovladava, verovatno će početi da baulja "kao vojnik" ili da se rukama odguruje i pomera u nazad.

Povezane vesti

Kada savlada okretanje sa leđa na stomak, beba počinje rukom da iz ležećeg položaja poseže za igračkama. Kako bi dohvatila omiljenu zvečku ili lopticu, koja je van domašaja, beba će pomerati čitavo telo u tom pravcu. Može se desiti da pri ovim pokušajima, ona i "zapliva". Ovo je kratka faza nesigurnosti koju će dete uspešno prebroditi opružanjem laktova i osloncem o dlanove (zato šake moraju da joj budu otvorene).

Bezbedno okruženje

Odgovarajuće vežbe pomoći će bebi da se uspešno pripremi za puzanje. Vežbe treba raditi u odgovarajućim uslovima, bezbednim po bebu - na podu koji se ne kliza i koji je obložen kako bi, pri eventualnom padu, amortizovao udarce u glavu. Za vreme vežbica, odeća koju dete ima na sebi treba da je komotna - da ga ne sputava ali ni da bude preširoka pa da ono zapinje o nju. Sve stvari sa oštrim ivicama treba udaljiti kako se beba ne bi povredila. Takođe, da bi se pravilno razvijala, bebi je potrebna sloboda kretanja, te ogradicu koristite samo kada je neophodno, da biste je zaštitili od opasnosti.

Roditelj kao podrška

Ako nije navikla da boravi na stomaku, posebno ako je već naviknuta da sedi, sigurno će se buniti i tražiti da je uzmete. Zato je neophodno da budete na podu zajedno sa njom, da je animirate igračkama i istrajete sa vežbama koje će joj omogućiti da se pripremi za puzanje.

Povezane vesti

Značaj pripremnih vežbi

Prerano postavljanje deteta da stoji može imati štetne posledice kao što je prenaprezanje muskulature, deformacije zbog nepravilnog držanja i deformiteti nogu. Zato pripremne vežbe za puzanje imaju višestruki značaj i biće od velike koristi detetu čak i kada ova razvojna faza izostane ili traje kratko.

Povezane vesti

Prednosti puzanja

Puzanje nije neophodan preduslov za hodanje ali je odličan trening za sve mišiće, kako za njihovu snagu tako i za elastičnost. Nakon kretanja po ravnom, dete će početi da savlađuje prepreke, na kraju će puzati uz stepenice. Iz četvoronožnog položaja, prvo će sedeti koso na boku a zatim će prelaziti u pravi sedeći položaj. Kada to samostalno uradi možete ga ostaviti da sedi. Nije dobro postavljati dete pre vremena u sedeći položaj, jer na taj način se vrši opterećene na kičmeni stub i dolazi do njegovog krivljenja. Neometanim kretanjem i upoznavanjem prostora u kome boravi dete poboljšava motorne sposobnosti kojima stiče fizičku nezavisnost.

Povezane vesti

Sa razvojem kretanja raste i radoznalost, ako sakrijete igračku kojom se igralo, dete će je tražiti učeći istovremeno prostorne odnose, napred, nazad, dole, napolju, unutra. Traženje i nalaženje je složena vežba koncentracije i pamćenja. 

Kada dovoljno očvrsne i ovlada svim fazama kretanja, krajem devetog meseca počeće da se uspravlja tako što će sa puzanja po podu da pređe na puzanje uz zid i čvrste predmete u sobi. Dok se jednom rukom oslanja drugom se diže pri čemu će otkriti klečeći položaj u kome će se rado igrati.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica