Nestavljanje bebe na stomak dok je budna jedna je od najčešćih grešaka roditelja, jer na taj način se ometa normalan razvoj kretanja.

Položaj na stomaku bebu priprema za puzanje. Zahvaljujući njemu, dete uči da se odiže, odupire, uspravlja i da krene napred.

Kako se ponaša beba kada je stavite na stomačić?

Novorođenče postavljeno na stomak oslanja se na obraz, grudi i ruke koje su savijene pored tela sa jako stisnutim pesnicama. Guza je visoko odignuta zbog jako savijenih nogu koje su raširene u stranu dok su stopala podignuta u vis. Da bi oslobodilo disajne puteve, novorođenče okreće glavu na jednu i drugu stranu.

 Tortikolis kod beba: Vežbanjem do izlečenja

Krajem prvog meseca beba na kratko odiže glavu i okreće je na obe strane. Kako su u ovom periodu prisutni nevoljni pokreti, dok pokreće noge - naizmenično ih savijajući i opružajući -ostavlja utisak kao da puzi.

Sa dva meseca počinje interesovanje za okolinu i beba u položaju na stomaku češće podiže glavu, zadržavajući je u središnjem položaju sa osloncem na podlaktice. Noge nisu više jako savijene, pa je guza spuštena dole. Okretanje glave bi trebalo da bude podjednako na obe strane.

Kada napuni tri meseca beba prvi put uspostavlja ravnotežu tako da može slobodno da okreće glavu dok se oslanja na podlaktice i karlicu, igrajući se stopalima u vazduhu. Da bi imala dobar oslonac, laktovi moraju da budu ispred ramena - što nije slučaj ako težište nije pomereno sa grudi prema pupku, pa je potrebna mala pomoć roditelja. Dovoljno je da stavite svoju ruku ispod bebinih grudi ili mali valjak od sunđera, možete i da napravite rolnu od frotira koju postavite bebi ispod pazuha ili joj samo pomerite ruke ispred tela (ako može da se održi u tom položaju). Da bi se beba što više uspravljala i okretala glavu, motivišete je igračkom koju ćete pomerati gore – dole i levo – desno i to ne prebrzo, kako ne bi izgubila interesovanje jer ne može da je prati.

PageBreak

U šestom mesecu se sve više podiže oslanjanjem o otvorene šake, tako da je grudni koš potpuno odvojen od podloge. Težina je sada na karlici dok su noge savijene i podignute u vazduh. Roditelji treba da obrate pažnju na šake koje sada pri oslanjanju o podlogu treba da budu potpuno otvorene.

Krajem sedmog meseca ruke su dovoljno jake pa se beba pomera u nazad u nameri da ide napred. Ako joj damo igračku sa strane i gore, dohvatiće je oslanjajući se na drugu ruku i bok. Pri ovim pokušajima, beba uči da opterećuje noge prebacivanjem težine na bedra.

Sa devet meseci većina beba počinje da baulja (kao vojnik) krećući se unapred i u stranu.

Sa deset meseci zauzima četvoronožni položaj i klacka se napred – nazad uvežbavajući ravnotežu. Sada je beba spremna da propuzi i da se kreće u napred. U početku je kretanje nekoordinirano iako ravnomerno opterećuje ruke i noge. Nekada, ako je bebica dovoljno stabilna, moći će da se kreće i kao meda sa osloncem na otvorene šake i stopala sa opruženim kolenima. 

Krajem jedanaestog meseca puzanje je koordinirano, kretanje ruku i nogu je unakrsno i beba počinje polako da se uspravlja. Da bi ovo postigla mora da ima dovoljno slobodnog prostora, na krevetu i u ogradici ne može da nauči da puzi.

Sa navršenih godinu dana beba brzo i spretno puzi, menja pravac kretanja, savladava prepreke. Dok puzi, gornji deo stopala i potkolenice dodiruju pod.

Bebe koje su lišene boravaka na stomaku u budnom stanju imaju poteškoća pri uspravljanju, oslanjanju na ruke, opterećivanju nogu, stajanju. Istovremeno su uskraćene za upoznavanje prostora u kome borave i sticanje mnogobrojnih iskustava pri tom. Bebe koje puze su samostalne jer u svakom trenutku mogu da odu gde žele i uzmu igračku koja ih u tom trenutku zanima, ovo ih čini srećnim i zadovoljnim.