Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Važni koraci u razvoju bebe: Od ležanja na stomaku do puzanja

Saznajte zbog čega je važno da beba boravi u ležećem položaju na stomaku i kako izgleda razvoj kretanja od rođenja do prvog rođendana.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nestavljanje bebe na stomak dok je budna jedna je od najčešćih grešaka roditelja, jer na taj način se ometa normalan razvoj kretanja.

Položaj na stomaku bebu priprema za puzanje. Zahvaljujući njemu, dete uči da se odiže, odupire, uspravlja i da krene napred.

Kako se ponaša beba kada je stavite na stomačić?

Novorođenče postavljeno na stomak oslanja se na obraz, grudi i ruke koje su savijene pored tela sa jako stisnutim pesnicama. Guza je visoko odignuta zbog jako savijenih nogu koje su raširene u stranu dok su stopala podignuta u vis. Da bi oslobodilo disajne puteve, novorođenče okreće glavu na jednu i drugu stranu.

 Tortikolis kod beba: Vežbanjem do izlečenja

Krajem prvog meseca beba na kratko odiže glavu i okreće je na obe strane. Kako su u ovom periodu prisutni nevoljni pokreti, dok pokreće noge - naizmenično ih savijajući i opružajući -ostavlja utisak kao da puzi.

Sa dva meseca počinje interesovanje za okolinu i beba u položaju na stomaku češće podiže glavu, zadržavajući je u središnjem položaju sa osloncem na podlaktice. Noge nisu više jako savijene, pa je guza spuštena dole. Okretanje glave bi trebalo da bude podjednako na obe strane.

Kada napuni tri meseca beba prvi put uspostavlja ravnotežu tako da može slobodno da okreće glavu dok se oslanja na podlaktice i karlicu, igrajući se stopalima u vazduhu. Da bi imala dobar oslonac, laktovi moraju da budu ispred ramena - što nije slučaj ako težište nije pomereno sa grudi prema pupku, pa je potrebna mala pomoć roditelja. Dovoljno je da stavite svoju ruku ispod bebinih grudi ili mali valjak od sunđera, možete i da napravite rolnu od frotira koju postavite bebi ispod pazuha ili joj samo pomerite ruke ispred tela (ako može da se održi u tom položaju). Da bi se beba što više uspravljala i okretala glavu, motivišete je igračkom koju ćete pomerati gore – dole i levo – desno i to ne prebrzo, kako ne bi izgubila interesovanje jer ne može da je prati.

Povezane vesti

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica